Selo Peskovec obilježava 400 godina od novog naseljavanja

14. rujna 2018. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Selo Peskovec obilježava 400 godina od novog naseljavanja


Mještani sela Peskovec ovaj će vikend obilježiti 400 godina od novog naseljavanja. Ovo je mjesto smješteno na području grada Vrbovca u kojem živi pretežno poljoprivredno pučanstvo.

Prema povijesnim podacima ovdje je 1460. i 1541. feudalni posjed koji pripada donjem dijelu gospoštije Rakovec. Turci su uništili selo, pa je vlasnik Rakovca grof Juraj Zrinski, otac Nikole i Petra Zrinskog ovo područje ponovo naselio o čemu je izdao listinu 31. svibnja 1618.

Juraj Zrinski naselio je najprije sedam obitelji iz turske Slavonije na područje današnje Lonjice i Peskovca
Danas Peskovec ima 323 stanovnika (prema popisu iz 2011.) koji se uglavnom bave poljoprivredom.
Mjesni odbor Peskovec vodi aktivnosti sela. Predsjednik Mjesnog odbora je Marko Nevolić, potpredsjednik Matija Bencarić, tajnik Mladen Jagatić te članovi: Branko Vrabec, Nikola Bencarić ,Damir Peršon i Miro Zrinušić.

Mjesni je odbor ostvario dobru suradnju s Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Peskovec. Društvo je lani obilježilo 70 godina postojanja aktivnog rada na čijem je čelu Siniša Jagatić i s Udrugom žena čija je predsjednica Zlata Jagarić. Svi zajedno organiziraju obilježavanje 400 godina novog naseljavanja sela.

Marko Nevolić ističe “Čitava ova godina je u znaku te obljetnice. Početkom godine počeli smo sadnjom botaničkog parka na novouređenoj površini ispred vatrogasnog doma, a jesenas ga namjeravamo završiti. Sadnja botaničkog parka bio je ujedno i početak inicijative za organizaciju jubileja sela”.

marko nevolic

U suradnji s Gradom Vrbovcem Peskovčani obnavljaju dječje igralište, a namjeravaju i tiskati knjigu o povijesti sela .
U povodu 400 novog naseljavanja sela, organizirali su „Prvu kotlićijadu “,( natjecanje u kuhanju kotlića ) a u natjecanju će u usbotu sudjelovati 10-ak ekipa.

Dragan Vicković/prigorski.hr