Zastupnica Marija Selak Raspudić (Klub nezavisnih i Fokusa) kritizirala je u utorak Vladu i resornog ministra prometa Olega Butkovića jer još uvijek nisu regulirali korištenje autonomnih vozila, a koji će, kako je najavio Mate Rimac koji ih razvija, uskoro biti na cestama.

„Prije godinu dana pitali su ministra tko će biti odgovoran u slučaju nesreće, a on se nasmijao i rekao „ha-ha, vozač sigurno neće“. Time je pokazao duboko nerazumijevanje načina funkcioniranja autonomnih vozila“, kazala je u saborskom govoru na slobodnu temu.

Naglasila je kako je Njemačka još 2021. i 2022. pripremila zakonodavni okvir, ali da je našem ministru „ta tema još uvijek smiješna“.
U izmjenama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu koji će se uskoro naći na dnevnom redu Sabora, naša Vlada ništa ne rješava niti spominje uopće mnoge sporne točke, dodala je Selak Raspudić.

Kritiku Vladi uputio je i Mostov Nikola Grmoja i to zbog Zakona o obnovi poljoprivrede EU koji je ocijenio opasnim za poljoprivrednike i proizvođače hrane, ne samo hrvatske već cijele EU jer će se, upozorio je, hrana uvoziti, ali izvan zemalja EU.
„EU zastupnici HDZ-a su u Parlamentu glasali protiv, da bi sada na Vijeću EU ministrica Vučković podržala taj Zakon. Vlada podržava suludu zelenu agendu, čak i sada kada je u nju ušla stranka koja se predstavlja kao suverenistička“, rekao je dodavši kako će se ovim zakonom omogućiti uvoz hrane, ali izvan EU.

Osvrnuo se i na imenovanje SDSS-ova Milorada Pupovca na čelo Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, kojeg će, kako su najavili, HDZ-ovci podržati. Grmoja je problematizirao činjenicu da se Pupovac deklarirao kao oporba, a Odbor pripada kvoti vladajuće većine, te je pozvao kolege iz oporbe da na glasanju to ne podrže.

Pavliček pozvao Dabru da uvede protugradne rakete

Podsjetivši da je nevrijeme praćeno tučom posljednjih tjedana nanijelo ogromne štete poljoprivrednicima, Suverenist Marijan Pavliček pozvao je novog ministra poljoprivrede Josipa Dabru da, primjenjujući odredbe postojećeg Zakona o zaštiti od tuče, uvede protugradne rakete.

„Hrvatska svake godine baca stotine milijuna eura na gluposti, milijarde se kradu pa pozivam ministra da pokaže hrabrost i uloži u ovaj sustav, edukaciju novih raketara i pokuša se boriti jer poljoprivrednici ovo ne mogu izdržati“, poručio je.

“Na vraćanje mračnih epizoda iz prošlosti” i to u Zagrebu upozorio je Darko Klasić (Kluba HSLS-a) te optužio gradsku vlast predvođenu Tomislavom Tomaševićem za obmanjivanje gradskih zastupnika i javnosti.

„Na Skupštini je donio četiri odluke benignog naziva o proglašenju komunalne infrastrukture javnim dobrom u kojima nije bilo informacije da se radi o privatnom vlasništvu, a kojima se oduzima 1411 kvadrata privatnog zemljišta i to bez ikakve naknade vlasnicima, iste zemlje koju im je nedavno država vratila“, kazao je.