Saborska zastupnica Marija Selak Raspudić izjavila je u srijedu da će u novom mandatu djelovati kao nezavisna zastupnica, a do razilaženja s Mostom nije došlo zbog liste za Europski parlament, nego “zbog različitih drugih razloga” koje nije htjela otkriti.

“Do razlaza je došlo zbog različitih drugih razloga gdje nismo uspjeli pronaći zajedničko rješenje i pomiriti se sa samom situacijom, a smatram da zbog poštovanja prema kolegama iz Mosta i svega onoga što smo prošli zajedno uopće nema potrebe da ti razlozi budu predmet javne rasprave”, rekla je Selak Raspudić na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru.

U Hrvatskom saboru nastavit će djelovati kao nezavisna zastupnica.

Demantirala je da su razlog razilaženja europarlamentarni mandati, o čemu su mediji pisali sinoć kada je bio zadnji dan za predaju liste kandidata za Europski parlament. Potvrdila je da joj je Most ponudio da bude nositeljica liste na europskim izborima, ali nije mogla, rekla je, prihvatiti da na njoj bude i zastupnik Marin Miletić.

“Mi se nismo razišli zbog liste za Europski parlament, da bude potpuno jasno, ovo je samo jedan konkretan događaj. Zbog jednog detalja, među mnogim drugim detaljima, mi nismo zajedno stali na listu, odnosno ja sam odbila nositi tu listu”, kazala je.

Selak Raspudić zamjerila je Miletiću što se javno od nje ograđivao u završnici kampanje, govoreći da ona nije članica Mosta niti Mostovih stranačkih tijela nakon njezina odgovora na pitanje o pobačaju u jednoj televizijskoj debati.

“Sama tema o pobačaju ne može se svesti na ‘da ili ne’. Da, smatram da život treba štiti i da je to najveća vrijednost koju uopće imamo. Isto tako, ne smatram da pobačaj treba niti unesen u Ustav, ali ako stvar svodimo na to treba li ga zakonski zabraniti, onda iz različitog niza razloga ne mislim da bi to bilo rješenje. Ali to ne znači da mislim da pobačaj treba propagirati”, ponovila je Selak Rapudić svoj stav.

Naglasila je da ne vidi problem u različitim stajalištima unutar stranke, ali je problem kada nestane međusobnog poštovanja.

“Ako imamo zajednički cilj, o mnogim se stvarima možemo dogovoriti dok god poštujemo jedni druge. U trenutku kada to nije slučaj, kada se jedni od drugih počnemo ograđivati, onda ne vidim način da zapravo budemo vjerodostojni. Smatrala sam da bi bila izdaja integriteta i birača da okrenem glavu na drugu stranu i nosim listu koja nije konzistentna”, rekla je Selak Raspudić, dodavši da joj je integritet iznad pozicija u Bruxellesu.

S obzirom na to da još traju pregovori o formiranju saborske većine, Selak Raspudić rekla je da nikakva suradnja s HDZ-om ne dolazi u obzir.

“Što se svega ostalog tiče, smatram da oporbene stranke trebaju sjesti za stol i vidjeti koje su im mogućnosti na raspolaganju. Ali u trenutku dok se to događa, ne želim ni na koji način odmagati mogućoj suradnji prozivajući lijevu ili desnu oporbu, nabrajajući s kime sve ne bih išla i tome slično”, istaknula je.