Rusi su trenutno udaljeni tek nešto više od kilometra od središta Bahmuta, grada kojeg ruska vojska pokušava osvojiti od ljeta, rekao je u subotu vođa paramilitarne skupine Wagner, Evgenij Prigožin.

“Ono je zgrada općine, administrativno središte grada”, rekao je pokazujući s krova u Bahmutu.

“Do tamo ima kilometar i dvjesto metara”, izjavio je u videu koji je objavila njegova tvrtka Concord. “Ovo je to područje, tu se odvijaju bitke.”

Te izjave nije bilo moguće potvrditi nezavisnim izvorom.

“Najvažnije je dobiti pravu količinu streljiva i ići naprijed”, inzistirao je Prigožin koji je u otvorenom sukobu s ruskom vojnom hijerarhijom u vezi s dobivanjem streljiva koje je po njemu ključno da bi se nastavio napad na Bahmut.

Prigožinovi vojnici nalaze se na prvoj crti bojišnice u bici za Bahmut, u kojoj su obje strane pretrpjele teške gubitke.

Rusi su prije početka sukoba nekoliko tjedana pokušavali okružiti grad s oko 70.000 stanovnika i uspjeli su odsjeći nekoliko važnih cesta kojima se opskrbljivala ukrajinska vojska.

I dok promatrači sumnjaju u stratešku važnost Bahmuta, ta bitka, najduža otkad je počela ruska ofenziva prije više od godinu dana, dobila je na simboličkoj važnosti i za Kijev i za Moskvu, koja bi ovdje nakon nekoliko ponižavajućih zastoja željela izvojevati pobjedu.

Šef Wagnera je u petak najavio da u 42 grada u Rusiji otvara 58 regrutnih centara, kako bi pokušao obnoviti svoju vojsku koja je na istoku Ukrajine pretrpjela teške gubitke.