Šef ruske plaćeničke vojske Wagner tijekom vikenda je objavio da ima ambicije pretvoriti svoju privatnu vojnu tvrtku u “ideološku vojsku” koja će se boriti za pravdu u Rusiji.

Borci Evgenija Prigožina, šefa Wagnera od kojih su neki osuđenici, mjesecima napadaju u istočnoj Ukrajini, prvenstveno gradić Bahmut koji Rusija zove Artemovsk i na njega gleda kao na odskočnu dasku za zauzimanje većih gradova poput Kramatorska i Slovjanska.

“Nakon zauzimanja Artemovska (Bahmuta), krenut ćemo iznova”, rekao je Prigožin u videu objavljenom na Telegramu. “Konkretno, počet ćemo regrutirati nove ljude iz regija.”

“Wagner se mora pretvoriti iz privatne, najbolje vojske na svijetu koja je sposobna braniti državu, u vojsku s ideologijom. A ta ideologija je borba za pravdu.”

Prigožin je u petak rekao da je Wagner u 42 grada u Rusiji otvario 58 regrutnih centara kako bi pokušao obnoviti svoju vojsku koja je na istoku Ukrajine pretrpjela teške gubitke.

Prigožin, bivši zatvorenik koji je odsliužio devet godina zatvora za krađu i ulična razbojstva 1980-ih, pojavio se iz sjene i postao eksponiran otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u veljači prošle godine.

No njegovi javni istupi, politički utjecaj i sklonost vulgarnom kritiziranju vojnog vrha i bilo koga tko mu se nađe na putu, razljutila je neke u vladi koji ga žele obuzdati.

Ulazak u političku sferu bez jasnog odobrenja Kremlja smatra se izazovom sustavu kojeg je predsjednik Vladimir Putin izgradio otkad ga je Boris Jeljcin izabrao kao svoga nasljednika 1999. Prigožin niječe da ima ikakve političke ambicije.