Kineska potpora Moskvi ključni je faktor u ruskom ratu protiv Ukrajine, ocijenio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

“Kina kaže da želi održati dobre odnose sa Zapadom. U isto vrijeme, međutim, Peking raspiruje rat u Europi. Ne možete imati oboje”, rekao je Stoltenberg za njemački list Welt am Sonntag.

Došlo je do značajnog povećanja prodaje dijelova strojeva, mikroelektronike i drugih tehnologija koje Moskva koristi za proizvodnju projektila, tenkova i zrakoplova za upotrebu protiv Ukrajine, rekao je.

Ne postoje podaci koji pokazuju da Kina opskrbljuje Rusiju oružjem ili streljivom. Međutim, drugi izvoz iz Kine u Rusiju značajno je porastao otkako je počeo rat i zapadne zemlje uvele sankcije Moskvi.

Prema zapadnim stručnjacima, taj izvoz uključuje takozvanu robu “dvostruke namjene”, koja se može koristiti i u civilne i u vojne svrhe.

Komentirajući situaciju na terenu u Ukrajini, Stoltenberg je za list rekao da je “Ukrajina  pretrpjela neuspjehe na ratištu zbog nedostatka streljiva i oružja”. Ali još nije prekasno da Ukrajina pobijedi”, istaknuo je.

Države NATO-a moraju Kijevu poslati više oružja i streljiva, uključujući sustave protuzračne obrane i dalekometno oružje, rekao je Stoltenberg.