Sedmero državljana Kosova, među njima i četvero djece, zatekla je u utorak policija uz državnu granicu sa Srbijom, kojima su ilegalni ulazak u Hrvatsku omogućili 50-godišnji državljanin Srbije i 60-godišnjak s Kosova, koji su uhićeni.

Iz vukovarsko-srijemske policije u petak u objavili da su granični policajci na graničnom prijelazu Tovarnik zaustavili automobil koji je vozio 50-godišnji srbijanski državljanin, pod sumnjom da je osmero državljana Kosova prevezao preko granice.

Istragom je utvrđeno da je on, uz 60-godišnjeg državljana Kosova koji je zatečen uz granicu s ostalim sudržavljanima, 29-godišnjoj ženi, dvojici muškaraca u dobi od 25 i 27 godina te četvero djece omogućio da nedozvoljeno prijeđu granicu.

Policija je 50-godišnjaka i 60-godišnjaka privela zbog sumnje da su počinili kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnice Šengenskog sporazuma.

Ostali kosovski državljani su, u skladu sa zakonskim propisima izrazili namjeru za međunarodnu zaštitu, prevezeni u Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite u Kutini, navode iz policije.