Kandidati SDP-a za Europski parlament poručili su u petak u Koprivnici da su oni borci za jednakost svih građana EU, te izrazili sumnju da će Hrvatska slijediti europske standarde zaštite ljudskih prava nakon što se HDZ udružio s DP-om.

Tonino Picula naglasio je da su dosadašnja četiri zastupnika SDP-a u Europskom parlamentu zastupala konkretne interese Hrvatske i njenih građana te poručio da su predstojeći izbori prije svega važni građanima, a ne političarima.

Hrvatska je pod vodstvom HDZ-a podbacila u povlačenju europskih vrijednosti. Unija štiti interese građana, interese regija, ali brani ljudska prava, kazao je Picula, izrazivši sumnju da će se na tom polju nešto promijeniti zbog toga što se HDZ “uortačio” s Domovinskim pokretom.

“EU nisu samo autoceste, mostovi i tuneli, ona je zaštita svih manjina, od seksualnih, etničkih i ostalih“, izjavio je Picula.

Marko Vešligaj je kazao da se 80 posto svih investicija u našoj zemlji financira novcem europskih fondova, što je po njegovoj ocijeni samo pokazatelj da smo nerazvijena država.

Zatraživši bilje korištenje novca koji se povlači iz EU, istaknuo je važnost većeg ulaganja u zdravstvo, predškolsko i školsko obrazovanje, ali i nužnost stvaranje fondova za stanogradnju. Jer, dometnuo je, danas su rijetki oni koji imaju tolike plaće da si mogu priuštiti prvi stan.

Biljana Borzan podsjetila je da se za svog mandata u Bruxellesu posvetila zaštiti potrošača građana na zajedničkom europskom tržištu, dodavši da su građani Hrvatske bili tretirani kao oni drugog reda.

Pozivajući se na istraživanja Borzan je rekla da je Vegeta čitavo vrijeme jednake kvalitete na svim tržištima Europske unije, ali je bilo kompanija koje su nas tretirale kao manje vrijedne.

“Naša vizija je pravedna, poštena i sigurna Europa u kojoj žive ravnopravni građani“, poručila je Borzan te dometnula da “danas mali broj ljudi žive kao bogovi, dok drugi jedva spajaju kraj s krajem”.

SDP-ovci su stoga najavili da će nastaviti borbu kroz EU parlament za minimalnu plaću građana koja omogućava dostojanstven život.

Domaćin konferencije za novinare saborski zastupnik Mišel Jakšić pozvao je građane da 6. lipnja izađu na izbore i zaokruže listu broj 22.