Predsjednik Koprivničko-križevačkog SDP-a Tomislav Golubić izjavio je u srijedu da SDP na sjeveru Hrvatske ima kvalitetne ljude koji su u stanju preuzeti vođenje stranke, dok se koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić nije želio izjasniti o mogućoj kandidaturi za predsjednika.

Nakon SDP-ova poraza na izborima sve se više spekulira tko bi mogao na čelu stranke zamijeniti Peđu Grbina, a iz stranačkih krugova neslužbeno se doznaje da jaki ljudi s hrvatskog sjevera razmišljaju o preuzimanju vodstva.

Golubić, predsjednik SDP-ove Koprivničko-križevačke organizacije, rekao je Hini da su “sjevernjaci” brojem osvojenih preferencijalnih glasova pokazali da su prepoznati u biračkom tijelu. Pritom ističe Sinišu Hajdaša Dončića i Mišela Jakšić, čija su imena na glasačkim listićima zaokružile tisuće birača, što je dokaz njihove političke snage.

Hajdaš Dončić s oko 21.000 i Jakšić sa 14.000 preferencijalnih glasova dodatno su osnažili svoje startne pozicije u borbi za preuzimanje SDP-a na nadolazećim unutarstranačkim izborima. Osim toga, Jakšićevi glasovi imaju posebnu težinu jer se za njih izborio u svježe prekrojenoj IV. izbornoj jedinici, u kojoj je Podravina pripojena HDZ-u sklonoj Slavoniji i Baranji.

Hoće li oni biti kandidati za predsjednika SDP-a na unutarstranačkim izborima, koji se po statutu moraju održati šest mjeseci nakon parlamentarnih izbora, Golubić nije želio odgovoriti rekavši kako tu odluku moraju donijeti njih dvojica.

Neslužbeno, Hajdaš Dončić i Jakšić razmišljaju o tome da njihova struja preuzme vođenje stranke, ali još nije odlučeno tko će od njih dvojice biti kandidat za predsjednika. Ta se ideja rodila za vrijeme predizborne kampanje kad je dvojac, koordinirajući aktivnosti na terenu, bio u svakodnevnom telefonskom kontaktu. Nakon odrađene kampanje telefonska linija ostala je otvorena.

Jakšić je još u srpnju 2020. godine rekao kako ne otklanja mogućnost da se kandidira za predsjednika SDP-a, ali je potom odustao od te ideje. Četiri godine kasnije njegovo se ime u kuloarima, ali i medijima, ponovno spominje među kandidatima za predsjednika SDP-a.

S obzirom da je u međuvremenu postao jednim od najaktivnijih saborskih zastupnika i vodio Odbor za pravosuđe, gdje se raspravljalo o najškakljivijim temama u proteklom mandatu Sabora i Vlade, Jakšić je u te četiri godine ojačao svoj politički položaj, a u gradonačelničkom i saborskom djelovanju pokazao da mu ne manjka ambicija.

No, na izravan upit hoće li se kandidirati na najistureniju poziciju u stranci, Jakšić zasad odgovara u maniri diplomata. “Trenutno sam fokusiran na izbore za EU parlament, a nakon toga se pokreću unutarstranački izbori“, bilo je sve što je Jakšić rekao Hini.