SDP održao konferenciju za medije vezanu na bioplinare na području Općine Sveti Petar Orehovec

26. svibnja 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno SDP održao konferenciju za medije vezanu na bioplinare na području Općine Sveti Petar Orehovec


Danas u podne održana je konferencija za medije u organizaciji Županijske organizacije SDP-a Koprivničko-križevačke županije na temu legaliziranja zbrinjavanja otpada u bioplinarama na području Općine Sveti Petar Orehovec.

Profesor s križevačkog Visokog gospodarskog učilišta dr. sc. Dražen Čuklić upozorio je javnost kako se na području općine baca opasni otpad koji ugrožava zdravlje mještana te štetno utječe na lokalnu poljoprivredu.

– Na području Općine Sveti Petar Orehovec postoje dvije bioenergane, prva je Gregurovec koja ima 2 kilovata, a druga Orehovec snage 1 kilovat. Obje proizvode električnu energiju, no problem je što iz kukuruzne silaže stvaraju nusprodukt koji se upotrebljava za gnojenje zemlje pa to sve utječe i na okoliš. Problem nije u proizvodnji električne energije, već što su vlasnici dobili dozvolu za dovoz bio otpada iz Austrije i Italije – istaknuo je profesor Čuklić.

Njegove tvrdnje potvrdila je i mještanka Štefanija koja živi 400 metara od postrojenja i navodno ima snimke kamiona koji dovoze otpad sumnjivog sastava.

Profesor Čuklić još je napomenuo kako on nema ništa protiv toga da bioenergane proizvode struju i zbrinu velike količine stajskog gnoja, ali problem je u gradnji druge bioplinare u Orehovcu koja je prema njegovom mišljenju nepotrebna.

– U ovom trenutku stvara se previše digestata koji je upitne kvalitete i takvu količinu prigorska polja ne mogu podnijeti. Kada su vlasnici odlučili početkom godine dovoziti otpad upitne kvalitete iz Austrije i Italije, a to su separati ili ostatci kanalizacije iz europskih gradova, shvatili smo da imamo problem, odnosno postavlja se pitanje s čime onda gnojimo naša polja – za kraj kazao je profesor Čuklić.

Šef Županijskog SDP-a i načelnik Općine Kalnik Mladen Kešer naglasio je kako će se zbog ove ekološke opasnosti pokrenuti i peticija kako bi se zaustavio dovoz sumnjivog otpada.

– Za ovo je odgovorna županijska vlast koja im je dala dozvolu za gospodarenje otpadom, a načelnik Orehovca Franjo Poljak, koji je iz redova HDZ-a, dobro je upoznat s ovim problemom, ali je odlučio šutjeti – naglasio je Kešer te dodao kako Općina dobiva naknadu za rad bioplinare i zbog toga načelnik neće ništa poduzeti.

Za kraj Kešer je zaključio kako je ovo prvo takvo postrojenje u Hrvatskoj koje koristi ovakvu vrstu otpada te je upozorio javnost kako u ovom trenutku uz bioplinare u Prigorju imamo i Piškornicu u Koprivničkom Ivancu koja isto tako utječe štetno na okoliš.

mm/prigorski.hr

Facebook Comments