Regionalni savjet SDP-a za poljoprivredu i hranu pet slavonskih županija ocijenio je u utorak da je afrička svinjska kuga zapečatila sudbinu svinjogojstva u Hrvatskoj, posebice u Slavoniji te je pozvao Vladu da tu situaciju sagleda ne samo iz javno-zdravstvene, nego i iz ekonomske te ljudske strane.

Voditelj toga Savjeta Boris Piližota u priopćenju za javnost ističe kako se 75 posto proizvodnje svinja u Hrvatsko nalazi na području Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije te da većina proizvođača, kojima su životinje eutanazirane zbog te opake bolesti, više neće imati mogućnosti pokrenuti proizvodnju.

S obzirom da je onemogućen i promet svinja, u SDP-u upozoravaju kako se problem pojavljuje i kod onih proizvođača koji nisu morali eutanazirati svinje, jer životinje koje su trebale biti prodane sa 140 kilograma, nakon dosezanja težine od 200 kilograma nitko ne želi kupiti. Zbog toga je, smatraju u SDP-u, “propast svinjogojstva u Slavoniji zagarantirana”.

Navedene činjenice upućuju na namjerno uništavanje domaće poljoprivredne proizvodnje ili, u najboljem slučaju, potpuno zanemarivanje te grane poljoprivredne proizvodnje, što pogoduje najvećim proizvođačima i uvozničkom lobiju, ocijenio je Piližota.

Vladi RH predlaže hitno donošenje mjera, među kojima su, uklanjanje kategorizacije farmera, obustava otplate kredita pogođenim proizvođačima, omogućavanje prometa svinja koje su veterinarski pregledane i nisu bolesne te bolja kontrola prometa domaćih životinja i mesa, posebice s BiH i Srbijom.

Samodostatnost u poljoprivrednoj proizvodnji već nam je godinama na zabrinjavajućoj niskoj razini, a uvoz se iz godine u godinu drastično povećava. Propast hrvatskog seljaka nikada nije bila očitija, a krajnje vrijeme za reakciju na tu katastrofu nije danas, bilo je još jučer, poručuju iz SDP-ovog regionalnog Savjeta za poljoprivredu i hranu.