Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u utorak, na konferenciji u organizaciji lista Sueddeutsche Zeitung u Berlinu, kako Njemačka mora biti spremna na to da situacija u Ukrajini eskalira.

“S obzirom na razvoj rata i očitih i rastućih gubitaka Rusije mi moramo biti spremni na to da situacija eskalira”, rekao je njemački kancelar.

Po Scholzovim riječima, eskalacija bi se prije svega mogla manifestirati u pojačanom uništavanju ukrajinske infrastrukture.

Kao pouku rata u Ukrajini Scholz se založio i za prilagodbu vojne industrije kriznim situacijama. Industrija u najkraćem roku mora biti spremna na isporuke streljiva za sustave koje je isporučila, istaknuo je Scholz.

On je ukazao na to da se Njemačka trudi isporučiti dovoljno streljiva za sustave koje je isporučila Ukrajini.

Posljednjih dana su mediji pojačano pisali o tome kako su haubice koje je Njemačka isporučila Ukrajini djelomice izvan upotrebe zbog nedostatka rezervnih dijelova i streljiva.

“Moramo osigurati stalnu podršku koja nam je potrebna glede isporuka”, rekao je Scholz na konferenciji u organizaciji dnevnika Sueddeutsche Zeitung.

Njemački kancelar također je rekao da je obrambeni fond od 100 milijardi eura, najavljen nakon ruske invazije, rezultat naučene lekcije o potrebi izgradnje obrambenih zaliha njemačke vojske.