Kupiti kvalitetne čizme za kišu posljednjih godina postao je poseban izazov, jer izbor nije toliko širok kao u prošlosti. Donosimo savjete na što posebno paziti i kojim materijalima najviše vjerovati…

Izbor obuće prilično je jednostavan za suho vrijeme. Glavno da su udobne, dobro izgledaju i cijena im je unutar budžeta kojeg ste odredili za kupovinu. No, što ako kupujete obuću za kišu? Tada ipak trebate uzeti više faktora u obzir.

Ako tražite obuću za kišu, najvažnija stvar je da ni u kojem uvjetima ne propušta vodu, čak ni ako su lokve oko vas zaista duboke. Baš zbog toga vaš prvi izbor trebaju biti čizme, zbog svoje visine koja onemogućuje ulazak vode s gornje strane, što niske cipele nikad ne mogu garantirati.

No, nisu sve čizme za kišu iste. Neke su krute i u njima će vaša stopala biti bolna, dok u drugima stopala brzo poprime loš miris, zbog kojeg vam bude neugodno ako ih morate skinuti dok ste okruženi ljudima. Ako su pak od loših materijala, njihova nepropusnost neće dugo trajati.

čizme (2)

Pixabay

Baš zbog toga donosimo nekoliko ključnih savjeta kako kupiti praktične čizme za kišu, koristeći kupone u nekoj od brojnih dostupnih domaćih e-trgovina…

Ugledni proizvođači su najsigurnija opcija

Za razliku od ljetne obuće, za koju nije tragedija ako bude jeftina i nekvalitetna, kod izbora čizmi za kišu morate ipak više paziti, jer u igri je suhoća vaših čarapa, što može biti ozbiljan problem ako morate nakon prolaska kroz lokvu čitav dan u uredu provesti s mokrim nogama.

Svakako je najsigurniji izbor držati se onih marki koje cijeli svoj brend baziraju na aktivnostima kao što su planinarenje, izleti u nacionalni park ili rad na otvorenom.

No, imajte na umu da svaki ugledni sportski brend također brine o tome da ponudi svojim korisnicima obuću koju će moći koristiti po jeseni i po zimi, kada tlo po kojem hodamo počinje predstavljati određeni izazov. Radi se o kvalitetno izrađenim visokim cipelama, testiranima najmodernijom tehnologijom.

Koji god brend izabrali, pobrinite se da uz željene čizme ide oznaka “waterproof“, koja garantira da su otporne na kišu i vodu. Ako vas takve iznevjere, a ne bi smjele, uvijek imate pravo na reklamaciju, samo na temelju lažne tvrdnje o nepropusnosti…

Gore-tex i guma su nepropusni

Što se pak materijala tiče, gore-tex se koristi pri kreiranju prozračne i vodonepropusne kožne obuće pa za mnoge predstavlja prvi izbor, ne samo zbog svojih karakteristika, već i zbog toga što omogućuje oku ugodan dizajn cipela.

Nije naravno svaka koža ista, ima kožnih cipela koje su nepropusne, ali svejedno loše podnose kišu pa ih treba obavezno sušiti nakon što se smoče, hraniti ih kremama i pastama te održavati oblik ubacivanjem novinskog papira s unutrašnje strane.

A ako želite čizme od materijala koji se smatra pogodnim upravo za kišu, onda su svakako one gumene najbolji izbor za vas, s poliuretanskim đonovima koje krasi besprijekorna izdržljivost, kad se nađu u dubokoj lokvi vode.

Dobra je vijest da su posljednjih godina napravile veliki dizajnerski iskorak pa ih se više ne povezuje isključivo s vrtlarenjem i odlaskom u ribičiju, a nose ih čak i modne ikone.

Pri kupovini pripazite da budu mekane i da u njima noga diše, jer ako se cijeli dan znoji, a vlaga ostane zarobljena unutar kalupa, čekaju vas problemi s neugodnim mirisom stopala.

U svakom slučaju, bilo da kupujete čizme za kišu od kože, gume ili nekog drugog materijala koji podnosi vlagu, držite se uglednih proizvođača obuće i ako postoji prilika uloviti cipelu na akciji, iskoristite to.

Baš tome služi trenutno dostupni Footshop kod za popust, do čak 60% popusta za odabrane brendove, a obavezno provjerite što vam nudi Puma akcija, jer smiješi vam se čak 50% popusta na obuću ovog uglednog sportskog brenda!