U prostorijama Županijske uprave jučer je održana 53. sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Koprivničko-križevačke županije, koju je vodio predsjednik Savjeta Stjepan Peršin, a prisustvovali su joj i župan Darko Koren te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Marijan Štimac.

Uvodno se okupljenima obratio župan, zahvalivši članovima Savjeta na svemu što čine po pitanju sigurnosti građana, te je istaknuo kako je, uz sve aktivnosti koje se provode na prometnicama, važno pokrenuti inicijativu da se na kritičnim točkama uvedu dodatne mjere, kako bi se još više poboljšala sigurnost i time se utjecalo na smanjenje prometnih nesreća, kojima svjedočimo u posljednje vrijeme, nažalost sa smrtnim posljedicama. Iako se kamere za nadzor brzine uglavnom postavljaju na naseljenim mjestima zbog infrastrukture, potrebno je razmisliti o njihovom postavljanju i na otvorenim dionicama, kako bi se utjecalo na smanjenje brzine vozača.

Prema županovoj inicijativi, članovi Savjeta usvojili su Zaključak u kojemu stoji kako je za poboljšanje stanja sigurnosti potrebno popisati crne točke na prometnicama te izraditi prijedlog reaktivnih mjera, kao i prijedlog proaktivnih mjera ustanova nadležnih za upravljanje cestama koje se odnose na ono što se trenutno radi i planove za budućnost. Također je potrebno u dogovoru s predstavnicima jedinica lokalne samouprave vidjeti gdje se može utjecati na izvođenje manjih mjera, u smislu postavljanja dodatnih kamera za nadzor brzine na kritičnim lokacijama. Cilj je napraviti generalni plan, predvidjeti mjere te osigurati potrebna sredstva.

Damir Jančijev iz Policijske uprave koprivničko-križevačke okupljenima je predstavio informacije o stanju sigurnosti u prometu za prvih osam mjeseci ove godine, gdje je istaknuo povećanje broja prometnih nesreća, kao i nesreća sa povrijeđenim osobama, ali i smanjenje broja nesreća sa smrtno stradalima, kao i onima uzrokovanim alkoholom. Dodao je kako je riječ o statistici koja je izrađena zaključno s kolovozom ove godine te kako smo u rujnu svjedočili prometnim nesrećama s najtežim posljedicama, na što se osvrnuo i župan.

Sljedeća točka dnevnog reda bile su informacija o radovima i projektima na državnim cestama i prijelazima koje je predstavio Davor Bobičanec iz Hrvatskih cesta, a što tiče osvrta na poboljšanje sigurnosti na cestama, istaknuo je kako je važno podići prometnu kulturu građana, uz strogo pridržavanje prometnih pravila.

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Dragutin Guzalić govorio je o radovima na županijskim i lokalnim cestama te istaknuo kako se u okviru uspješno povučenih 3,2 milijuna eura iz Fonda solidarnosti Europske unije uspijeva rekonstruirati čak 55 kilometara županijskih cesta, a radovi bi trebali biti gotovi do kraja godine.

O prometno-preventivnim aktivnostima auto klubova govorili su Boris Dušić iz Auto kluba Koprivnica, Pero Krešić iz Auto kluba Đurđevac i Martina Švagelj Zidarić iz Auto moto kluba Križevci.

Boris Dušić upozorio je na nepovoljnu situaciju da sve manje škola i školaraca sudjeluje u programu osposobljavanja za upravljanje biciklima, što će imati negativni utjecaj na razvoj prometne kulture, kao i na poznavanje prometnih propisa kod sudionika u prometu.

IMG_0485_800x800-equal

IMG_0501_800x800-equal

IMG_0492_800x800-equal

IMG_0487_800x800-equal