Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH) Franjo Habulin izrazio je u četvrtak nezadovoljstvo odlukom odbora zagrebačke Gradske skupštine, koji nije prihvatio prijedlog kluba SDP-a o vraćanju imena Trga maršala Tita.

Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova Gradske skupštine nije prihvatio prijedlog gradskog kluba SDP-a da se sadašnjem Trgu republike Hrvatske vrati naziv Trga maršala Tita, koji je još u svibnju uputio smijenjeni šef zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac.

Zagreb nema ni trg niti glavnu ulicu vezane uz NOB

Odbor je na sjednici u utorak odbio taj prijedlog, ali je ipak ostavio mogućnost davanja Titova imena nekom zagrebačkom trgu ili ulici uvrštavanjem Josipa Broza Tita u Fond imena.

No, iz Saveza antifašista te Saveza društava Josip Broz Tito oštro su osudili takvu odluku “dviju lijevih opcija na vlasti”.

“Izražavamo nezadovoljstvo njihovom odlukom. Zagreb danas nema nijedan trg i glavnu ulicu s imenom vezanim za narodnooslobodilačku borbu, a u isto vrijeme ima 12 ulica s imenima ustaških dužnosnika i nitko ne postavlja pitanje promjene njihovih naziva”, ustvrdio je Habulin na konferenciji za medije.

Podsjetio je da mnoge ulice i i trgovi u svijetu nose Titovo ime, a Zagreb je dao ogroman doprinos narodnooslobodilačkoj borbi. Stoga je postavio pitanje – je li platforma Možemo izdala svoje birače, jer se definira antifašističkom, a ne može vratiti “nepošteno oduzet naziv Trgu maršala Tita”.

Predsjednik Saveza društava Josip Broz Tito Jovan Vejnović rekao je da su predstavnici Možemo zajedno s njima nekada odlazili na Trg maršala Tita i iz sveg grla pjevali “Druže Tito, mi ti se kunemo”.

“I obećavali su da će, kada dođu na vlast, vratiti ime Trgu maršala Tita. Jesu li oni vjerodostojni? Odgovor se nameće sam – Možemo je prevarilo svoje birače”, kaže Vejnović.

Ustvrdio je kako to nije pitanje nezadovoljstva njihova dva saveza već je riječ o tome da su Možemo i SDP dugo vremena isticali da promjena imena trga iz 2017. godine nije bila dobra i da se s njom ne slaže veliki broj građana Zagreba.

“Najavljivali su bili i neki referendum, mislim da je to pitanje koje treba uputiti građanima Zagreba”, istaknuo je Vejnović.

Borić: Tito zaslužuje svoje mjesto u Zagrebu

Predsjednica Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova Rada Borić izjavila je Hini kako je uvrštavanje Titova imena u Fond imena formalni korak kako bi odbor i Skupština mogli odlučivati o imenima naselja, ulica i trgova.

Iako nije detaljno govorila o tome kada bi se moglo očekivati takvo imenovanje, poručila je kako Tito zaslužuje svoje mjesto u Zagrebu.

“Naš odnos prema antifašizmu i ulozi Josipa Broza Tita u borbi protiv fašizma je poznat i smatramo da zaslužuje svoje mjesto u gradu Zagrebu”, rekla je Borić.

Ranije je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je kako će o donošenju odluke o imenu trga Možemo razgovarati sa SDP-om.

Podsjetio je da su u predizbornoj kampanji isticali, a i sada to smatraju, kako promjene imena ulica i trgova nisu prioritet gradske vlasti, koja se prvo treba baviti rješavanjem gorućih problema.