Kulturno bogatstvo Križevaca

Saborski zastupnik iz Križevaca Branko Hrg nastavio je s nizom skupova u Hrvatskom saboru s predstavnicima javnoga života u gradu svetog Marka Križevčanina, kako bi se na svim razinama poduprijelo njihovo vrednovanje i rad kojim promiču svoj grad. Danas je okupio djelatnice i djelatnike u kulturi grada Križevaca i okolnih općina na radnom sastanku s predsjednicom Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskoga sabora Vesnom Bedeković na temu “Uključivanje mladih u kulturne programe, mladi u kulturi u ruralnim prostorima.

Na sastanku su bili i svoje ustanove i udruge predstavili Željka Šunjić (Pučko otvoreno učilište), Marijana Janeš Žulj (Gradska knjižnica i čitaonica Franjo Marković), Tea Hatadi (Gradski muzej), Saša Lončarić (Udruga K.V.A.R.K.), Robert Konfic (KUD Križevci), Martina Zrno (KUD Prigorje), Antun Petric (KUD Prigorec Sveti Petar Orehovec), Mirjana Benko (KUD Tomislav Sveti Ivan Žabno), Marija Kovačić (KUD Stari Graničar Cirkvena), Josip Petrlić (Križevačka udruga pjesnika i pisaca), Tanja Baran (Udruga za promicanje znamenitih Križevčana “Dr. Stjepan Kranjčić”), Boris Čataj (Komorni teatar “Nina Vavra”), Siniša Kraševac (Plesni centar Ritam Križevci), Martina Valec Rebić (Vokalni sastav “Allegro”), Renata Husinec (Ogranak Matice hrvatske), Ivana Španić (Povijesno društvo Križevci) i Branko Gold (Gornjogradsko dobrotvorno i kulturno društvo “Lipa”).

Predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Vesna Bedeković je tom prigodom rekla da Križevci i križevačko područje, što se tiče kulture, živi punim plućima.

“Ukoliko želimo zadržati identitet, nezaobilazna je uloga škole i suradnje škole i zajednice. Vezano na problematiku uključivanja mladih i proceduru javljanja na projekte da bi se dobio novac, na raspolaganju nam stoji sve više novca iz europskih fondova i za kulturne programe. Pokušali smo demistificirati javljanje Udruga na različite projekte. Želim ohrabriti, može se, teško je, ali kada se ljudi jednom naviknu, onda ide.

To je, možda, i poruka lokalnoj zajednici. Kultura ne poznaje stranke, kultura je slobodna i kreativna djelatnost i ne može se svoditi ova udruga će dobiti više novca jer je sklonija ovima i onima. Kultura mora biti slobodna, a upravo povlačenje iz Fondova je podloga za financiranje kvalitetnih projekata.”-rekla je Vesna Bedeković naglasivši da joj je drago što se na kraju predstavila Udruga K.V.A.R.K. jer takve Udruge, htjeli to priznati ili ne, privlače mlade i na nama je spojiti i shvatiti da svi trebamo biti saveznici – rekla je Bedeković.


Saborski zastupnik Branko Hrg zahvalio je svima volonterima i entuzijastima bez čijeg entuzijazma ne bi bilo ničega.
“Meni ovo dobro dođe da vidim gdje sam sve griješio. Mislim da smo zreli za jedan skup, cjelodnevni radni skup u Križevcima gdje bi se našli svi ravnatelji iz obrazovnih institucija i svi iz ovog dijela kulture, gdje bi se otvorila tema kako privući mlade, što napraviti i iznjedriti neke stvari i napraviti program koji bi bio i za grad i za okolne općine.”

Također je rekao da ima problema i sa zakonskom regulativom i da je ukazivao na birokratizaciju, kada se donosio Zakon o Udrugama.
“Bit stvari je da moramo biti zajedno da bi se mogli usklađivati, da se pokušamo organizirati, jedni druge podupirati i dolaziti jedni drugima”.-rekao je Hrg.

Predsjednica Ogranka Matice Hrvatske u Križevcima Renata Husinec na čelu je Ogranka trideset godina. Ona je rekla da joj je beskrajno žao što ovakvih inicijalnih sastanaka nije bilo ranije i u prostoru iz kojega dolaze.
“Susreti ovakve vrste bili bi dragocjeni za jedno korektnije planiranje kulturnih događaja, za korektnije, možda, i financiranje tih događaja, i, naravno, onda za korektnije rezultate, a rezultati su ono što mi proizvodimo i za publiku kojoj je to namijenjeno.

Ako nam je stalo do inkluzije onih koji se zovu mladi, od 15 do 30 godina, s jedne strane, a s druge strane, ako govorimo o ruralnom prostoru, dakle zahtjevi i standardi kulturnih sadržaja koji se pružaju mladima da bi ih privukli morali bi biti dostupniji, morali bi biti prepoznatljivi.”-rekla je, među ostalim, Renata Husinec.

“Bilo bi dobro da ta neka pozitivna sinergije postoji među svima nama, da mladi o zavičajnoj kulturui, o tradiciji, o baštini znaju daleko više, jer ako mi nećemo skrbiti o vlastitoj baštini, sasvim sigurno neće netko iz drugih prostora.”-dodala je Renata Husinec.


Kulturno bogatstvo Križevaca i cijelog potkalničkog kraja je neprocjenjivo. Krajnje je vrijeme da počnemo cijeniti ono što imamo i one koji skrbe na očuvanju križevačke baštine.


Maurizio Novosel/prigorski.hr
foto: Zdenko Balog