Ministrica poljoprivrede Marija Vučkoviće u utorak je u Ministarstvu razgovarala o problemu afričke svinjske kuge (ASK) s načelnicima šest općina iz Brodsko-posavske županije koje se nalaze u zoni ograničenja (zona zaštite i zona nadziranja), a komentirali su i programe potpore.

Na sastanku su sudjelovali načelnici šest općina s područja Brodsko-posavske županije – općine Vrpolje, Velika Kopanica, Sikirevci, Slavonski Šamac, Gundinci i Oprisavci koje su u zoni ograničenja (zona zaštite i zona nadziranja).

Uz ministricu poljoprivrede bili su državni tajnik Mladen Pavić i predsjednice Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge i ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjana Karačić, priopćeno je večeras iz Ministarstva poljoprivrede.

Načelnike općina izvijestilo se o aktualnoj epidemiološkoj situaciji, brojnim mjerama i aktivnostima koje se provode u cilju što bržeg suzbijanja afričke svinjske kuge.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede su saslušali prijedloge i odgovorili na upite sudionika vezane za elemente nove Naredbe o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge, te o uvjetima premještanja i klanja svinja iz zone ograničenja u za to određenim klaonicama i stavljanja proizvoda od svinjskog mesa na tržište.

“Dodatno su se komentirali programi potpore kao i poseban program za produljeni tov https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=25549 s obzirom na izazove s kojima se uzgajivači suočavaju, pri čemu su načelnici iskazali zadovoljstvo takvim angažmanom, ali su još jednom naglasili izazove s kojima se uzgajivači susreću zbog otežanog prometa i zabrane klanja na vlastitom gospodarstvu”, navodi se u priopćenju.