Sanja Benko (52), slikarica iz Žabnice, naselja u Općini Farkaševac rođena je Bjelovarčanka, a osnovnu školu završila je u Svetom Ivanu Žabnu.

Srednju je potom pohađala u Bjelovaru i to kulturno-umjetnički smjer. Crta u tehnici olovke i, povremeno, drvenim bojama. Objavila zbirku pjesama „Šetajući osmijeh“ (1998.).

sandra benko (2)

Sudjeluje na književnim i likovnim natječajima Hrvatskog Sabora Kulture te na susretima zavičajnih književnika Hrvatske. Bavi se i fotografijom te crta ilustracije za knjige drugih autora. Crta u tehnici olovke.

– Boje, olovkom prenesene u grafitne nijanse sive, uz ono vizualno na površinu izvlače i nešto iz dubine. Nešto čime ih možemo vidjeti i onda kad ih nema. Onda ne vidimo samo ono što otkrivaju nego nas navode da tražimo i ono što skrivaju. Olovka je dovoljno izazovna da me natjera da se usudim. I što je izazov veći, veće je i ono unutarnje ispunjenje i zadovoljstvo činjenicom da mogu – objasnila je izbor svog stvaralačkog ‘alata’.

sandra benko (3)

Dodala je kako se s olovkom ‘druži’ već tridesetak godina.

– Toliko toga znamo jedna o drugoj. Usudila bih se reći kako smo postale uzajamno predvidljive. No, ipak, kada krenemo skupa uvijek pronađemo način da se međusobno izgubimo i onda, u traženju i samotraženju, pronađemo i nešto za što smo mislile da ne postoji. Zato olovka – zaključila je.