Grad Samobor predstavio je u srijedu platformu iTransparentnost putem koje građani imaju uvid u cjelokupno poslovanje grada, čime je postao jedini hrvatski grad koji na jednom mjestu ima prikaz svih isplata, računa, ugovora i narudžbenica, priopćeno je iz Samobora.

“Mjesec dana nakon stupanja na dužnost napravili smo veliki iskorak za Samobor. Uz fakture i isplate, dostupne su i sve informacije o ugovorima i narudžbenicama koje Grad sklapa s poslovnim subjektima“, rekla je samoborska gradonačelnica Petra Škrobot na predstavljanju platforme iTransparentnost.

Samobor je time postao jedini grad u Hrvatskoj koji na jednom mjestu ima automatizirani prikaz svih isplata, računa, ugovora i narudžbenica, a riječ je o novoj razini transparentnosti, ističe se u priopćenju.

Na platformi će tako biti vidljive sve javne nabave, pa čak i male, za razliku od dosadašnje prakse pozivnih natječaja ili direktnog naručivanja.

Škrobot poručuje da je “transparentnost ubojica korupcije” naglasivši da je, iako prema zakonu nisu dužni objavljivati i pozive za nabave male vrijednosti, odlučeno da se i taj dio poslovanja radi transparentno.

„Od danas su dostupni javni pozivi za nabave manjih i većih vrijednosti od 70.000 kuna, a ovim putem pozivam sve poduzetnike da prate internetsku stranicu Grada, objave poziva i da se na njih javljaju“, rekla je.

Digitalni servis iTransparentnost omogućava Samoboru objavu pravodobnih, dostupnih, točnih, kvalitetnih i vjerodostojnih informacija o realizaciji proračunskih stavki.

Servis se jednostavno povezuje s drugim sustavima, što znači da svi podaci dolaze automatizmom, čime se izbjegavaju dodatni troškovi i mogućnost pogreške, a samo poslovanje je značajno olakšano, poručuju iz Samobora. (Hina)