Nakon što su nedavno započeli radovi na izgradnji Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu (RCK) u Velikoj Gorici, danas su službeno započeli i u Samoboru, u sklopu Srednje strukovne škole.

Postavljanju temelja za budući Centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije nazočio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, javljaju iz županijske uprave.

„Iz samoborske strukovne škole izašao je učenik za kojeg danas znaju u cijelom svijetu, a koji u obližnjoj Svetoj Nedelji proizvodi najbrži automobil na svijetu. Želimo da takvih učenika, a u budućnosti gospodarstvenika iz naših škola izađe što više, a uspostavom ovakvog ‘centra budućnosti’ na pravom smo putu da do toga zajedno i dođemo“, rekao je Kožić.

Zagrebačka županija za projekt je iz EU fondova i državnog proračuna osigurala 80 milijuna kuna, dok je gotovo 34 milijuna kuna osigurala u vlastitom proračunu.

„Da će učenici raditi na suvremenoj tehnologiji možda najbolje svjedoči činjenica da će se u nju i osposobljavanje nastavnika uložiti čak 66 milijuna kuna dok će sama izgradnja tri centra koštati 47 milijuna kuna“, naglasio je Kožić.

RCK Industrija 4.0 bit će organiziran kao jedinstveni centar koji se uspostavlja na tri lokacije i to kao tri centra izvrsnosti u sektoru strojarstva. Centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i 3D tehnologije bit će uspostavljen kod prijavitelja projekta – Srednja strukovna škola Velika Gorica, Centar za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije kod partnera Srednja strukovna škola u Samoboru, a Centar izvrsnosti za robotiku kod partnera Srednja škola Dugo Selo.

Gradonačelnica Samobora Petra Škrobot istaknula je kako samoborska strukovna škola pokazuje iznimne rezultate te da je dosad iznjedrila brojne inovatore.

„Interes za upis u našu strukovnu školu iznimno je velik. Ove godine upisali smo šest razreda, a čak pet razreda morali smo odbiti“, rekao je ravnatelj Srednje strukovne škole Davor Škiljan dodavši kako će u zgradi koja se upravo gradi biti uspostavljene tri učeće tvornice u kojima će biti postrojenje za automatiku, obnovljive izvore energije, vjetroelektrane, toplinske pumpe…„Suština cijelog ovog projekta jest da učenici nakon teorije odmah primjenjuju praksu“, istaknuo je Škiljan.

Početku radova u Samoboru nazočila je i predsjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije Martina Glasnović koja istaknula kako su članovi Županijske skupštine uvijek pokazali jedinstvo kad su dobri projekti poput Regionalnog centra kompetentnosti bili u pitanju.