Nakon agresije Rusije na Ukrajinu Vijeće Međunarodne šahovske federacije FIDE donijelo je važne odluke u skladu sa svojim geslom “Gens una sumus“ (Jedan smo rod).

FIDE izražava ozbiljnu zabrinutost zbog vojne akcije, koju je Rusija pokrenula u Ukrajini, a FIDE je protiv ratova i osuđuje svaku upotrebu vojne sile za rješavanje političkih sukoba.

Slijedeći poziv Međunarodnog olimpijskog odbora, FIDE je povukla očekivani potez – u Rusiji i Bjelorusiji neće se održavati nikakva službena FIDE natjecanja i događaji. Također, na svim natjecanjima u organizaciji FIDE zabranjeno je isticanje ruske i bjeloruske zastave, kao i izvođenje nacionalnih himni Rusije i Bjelorusije. Igrači iz tih zemalja moći će nastupati pod zastavom svog šahovskog saveza ili pod zastavom FIDE.

Ujedno, Vijeće FIDE osuđuje svaku javnu izjavu bilo kojeg člana šahovske zajednice, koja podržava neopravdanu vojnu akciju u Ukrajini. Velemajstore Sergeja Karjakina i Sergeja Šipova, koji su se „proslavili“ takvim javno iznesenim stavom, predala je Etičkoj i disciplinskoj komisiji.