U utorak je potvrđeno kako će na ovogodišnjem, trećem po redu šahovskom turniru iz serije “grand chess tour” u Zagrebu, koji će se održati od 18. do 25. srpnja, sudjelovati aktualni svjetski prvak Norvežanin Magnus Carlsen, trenutačno drugi igrač svijeta, 18-godišnji Francuz iranskog porijekla Alireza Firouzja, kao i najbolji hrvatski igrač Ivan Šarić.

Na SuperUnited Croatian Grand Chess Touru nagradnog fonda 175.000 dolara igrat će se rapid i blitz turniri, a velike napore njegovo održavanje uložio je utemeljitelj i glavni promotor Grand Chess Toura Garry Kasparov dok je tehnički organizator kao i u dosadašnjim izdanjima Šahovski klub e4.

Najveći šahist u povijesti Garry Kasparov imao je silnu želju i ove godine nastupiti u Zagrebu, no zbog brojnih drugih obveza ne može se stići kvalitetno pripremiti za partije s trenutačno najboljim svjetskim velemajstorima.

Uz Carlsena, Firouzju i Šarića, koji je dobio pozivnicu za nastup, u Zagrebu će još igrati Ian Nepomniači, Amerikanci Wesley So i Leinier Dominguez, Azer Šahrijar Mamedjarov, Francuz Maxime Vachier-Lagrave, Nizozemac Jorden Van Foreest i Bugarin Veselin Topalov. Sedam od deset sudionika ovog turnira trenutačno se nalazi među 15 najboljih na svijetu po renkingu FIDE.