ŠAH Hrvatski velemajstori u drugom krugu Svjetskog kupa

13. srpnja 2021. Autor: prigorski.hr Sport ŠAH Hrvatski velemajstori u drugom krugu Svjetskog kupa

Pixabay


Sva tri hrvatska velemajstora izborila su plasman u drugi krug Svjetskog kupa na kojem je startalo 206 šahista, iako u uzvratnim susretima nisu pružili svoj maksimum.

Igrajući u tempu od 90 minuta za prvih 40 poteza + 30 minuta za ostatak partije, uz dodatak od 30 sekundi poslije svakog poteza, Ivan Šarić i Ante Brkić ostvarili su prolaz dvostrukim pobjedama, dok je Saša Martinović postigao “skromnih” 1,5-0,5.

Šarić je rano prepustio inicijativu predstavniku Angole Sergiu Miguelu, ali je preciznom igrom transformirao igru u potpuno jednaku završnicu. No, tada je Miguel pokazao skandalozno nepoznavanje topovskih završnica i izgubio “betonsku” remi-poziciju.

Ni Brkić se nije proslavio igrom u otvaranju i Kolumbijac Sergio Barrientos je rano zahvatio opasnu inicijativu. Srećom, nastavio je mlako i Brkić se potpuno konsolidirao, a zatim i lijepom žrtvom kvalitete postigao dobivenu završnicu.

Martinović je protiv Estonca Kaida Kulaotsa u otvaranju postigao jasnu prednost i onda stao. Dopustio je suparniku da žrtvom pješaka opasno zaprijeti, ali se onda “probudio” i neočekivanim protuudarom preveo igru u potpuno jednaku završnicu.

Mladi Egipćanin Adham Fawzi iznenadio je remijem 1-1 protiv mnogo jačeg ruskog velemajstora Evgenija Alekseeva, a i Nizozemac Benjamin Bok spašavao je neodlučen rezultat protiv Kirgistanca Asyla Abdyjapara.

U doigravanje ide i Paragvajac Rami Delgado protiv predstavnika Bangladeša Niaza Mursheda, Amerikanac Varuzhan Akobian protiv Kolumbijca Estebana Valderrame, Egipćanin Adly Ahmed protiv sunarodnjaka Abdelrahmana Heshama, Iranac M.amin Tabatabaei protiv predstavnika Jemena Basheera Al Qudaimija, Armenac Haik Martirosyan protiv Zambijca Chitumba Mwalija, te Rus Aleksandar Motjlev protiv Libijca Abobker Mohameda Elarabija.

U svim tim mečevima odluka će pasti sutra u doigravanju ubrzanim tempom (25 minuta uz dodatak od 10 sekundi), a bude li potrebno i mini-dvobojem u tempu od 10 minuta uz dodatak od 10 sekundi, te mini-dvobojem u tempu od 5 minuta i dodatak od 3 sekunde.

Ako ni tada dvoboj ne bude odlučen, odigrat će se jedna partija s vremenskim hendikepom (5 protiv 4 minute) s tim da će za prolaz crnome biti dostatan i remi. (Hina)

Facebook Comments