SAD traži od Ukrajine da ne koristi američku vojnu opremu za napade unutar Rusije, rekao je u četvrtak najviši američki general, nakon ruskih optužbi da je proukrajinska milicija koristila američka oklopna vozila pri upadu na ruski teritorij.

General Mark Milley, načelnik združenog stožera američkih oružanih snaga, rekao je da njegov ured pregledava slike vozila i vojne opreme s društvenih mreža koji se tiču upada milicije u ponedjeljak u rusku regiju Belgorod.

“Ne mogu to reći s definitivnom točnošću ove minute – a vidio sam isti video – je li to američka oprema ili ne, koja je bila priroda napada i tko je što učinio kome”, rekao je Milley na konferenciji za medije u Pentagonu.

“Ne mogu to reći definitivno ove minute, no mogu reći da smo tražili od Ukrajinaca da ne koriste opremu dopremljenu iz SAD-a za izravne napade u Rusiji.”

Snimke nekih uništenih vozila koje je objavilo rusko ministarstvo obrane pokazala su američku opremu poput vojnih kamiona Humvee. Reuters je uspio potvrditi lokaciju oštećenih vozila i detalje prikazane u tom videu, iako nije uspio potvrditi datum kad je video snimljen.

Ukrajinska vlada zanijekala je bilo kakvu ulogu u upadu u Belgorod, za koji su odgovornost preuzele dvije skupine ruskih državljana koji ne podržavaju ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ukrajina je rekla u prošlosti da neće koristiti oružje duljeg dometa koje joj je SAD obećao za gađanje ruskog teritorija i da će samo ciljati ruske jedinice na okupiranom ukrajinskom teritoriju.