SAD će poslati Ukrajini još četiri mobilna raketna sustava HIMARS, objavio je u srijedu američki ministar obrane Lloyd Austin, što je posljednji u nizu paketa vojne pomoći koja bi trebala ojačati Kijev u borbi protiv ruskih snaga.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu je ranije ovoga tjedna naredio generalima da im prioritet bude uništenje ukrajinskih dalekomentnih raketnih sustava i topništva, nakon što su oružjem zapadne proizvodnje gađane ruske linije opskrbe.

“I dalje ćemo tražiti nove načine da dugoročno pomognemo hrabrim muškarcima i ženama u ukrajinskim oružanim snagama i osmišljavati našu potporu tako da Ukrajina ima tehnologiju, streljivo i vatrenu moć za samoobranu”, rekao je Austin na virtualnom sastanku sa saveznicima posvećenom Ukrajini.

Zapad je dostavio Ukrajini dalekometno topništvo i višecjevne bacače raketa kako bi joj pomogao u okršaju s nadmoćom ruskom artiljerijom.

HIMARS ima veći domet i precizniji je od artiljerije sovjetske proizvodnje koje Ukrajina ima u svome arsenalu.

Austin je rekao da novi paket uključuje i rakete za višecjevne bacače te topničku municiju.

Računajući posljednji paket, SAD je Ukrajini dosad osigurao 16 HIMARS-a. Ukupna ameirčka vojna pomoć od početka rata u veljači iznosi osam milijardi dolara, 2.2 milijarde samo prošli mjesec.