Ministarstvo pravosuđa SAD-a planira usredotočiti nadolazeću tužbu protiv TikToka na optužbe da je popularna platforma društvenih medija kršila prava na privatnost djece, umjesto na tvrdnje da je dovela u zabludu odrasle korisnike o svojim praksama privatnosti podataka, prema izvoru upoznatom s temom.

Savezna trgovinska komisija SAD-a (FTC) istražila je potencijalna kršenja tog prava od strane TikToka i njegove matične tvrtke ByteDance i proslijedila slučaj Ministarstvu pravosuđa u utorak.

“Istraga je otkrila razloge za vjerovanje da imenovani optuženici krše ili se spremaju prekršiti zakon i da je postupak u javnom interesu”, rekao je FTC u tadašnjoj izjavi.

Reuters je 2020. godine prvi izvijestio da FTC i Ministarstvo pravosuđa SAD-a istražuju optužbe da popularna aplikacija nije ispunila dogovor iz 2019. koji je imao za cilj zaštitu privatnosti djece.

TikTok je rekao da se nikako ne slaže s navodima FTC-a i da je razočaran što je agencija odlučila pokrenuti tužbu.

Istraga je odvojena od tekuće zabrinutosti u Kongresu o mogućnosti da bi kineska vlada mogla nepropisno pristupiti podacima 170 milijuna korisnika TikToka u SAD-u, što platforma negira.

TikTok osporava zakon donesen u travnju koji zahtijeva od njegove kineske matične tvrtke ByteDance da se oslobodi TikTokove imovine u SAD-u do 19. siječnja ili će se suočiti sa zabranom.

ByteDance je rekao u četvrtak da bi bez sudske intervencijezabrana bila neizbježna i da oduzimanje “nije moguće tehnološki, komercijalno ili pravno”.