SAD neće mirno promatrati mogući pokušaja odcjepljenja Republike Srpske od Bosne i Hercegovine, poručili su u četvrtak iz američkog veleposlanstva u Sarajevu čelniku bosanskih Srba Miloradu Dodiku koji je ranije tijekom dana ponovio tu staru prijetnju.

Reagirajući na Dodikovu izjavu kako će RS proglasiti neovisnost istog trenutka u kojemu bi visoki predstavnik za BiH nametnuo zakon o statusu državne imovine što bi se moglo dogoditi već u siječnju, iz američkog su veleposlanstva podsjetili kako su entiteti mogući tek kao sastavni dijelovi države Bosne i Hercegovine a izvan nje ne mogu postojati niti opstati.

Pravo na secesiju, kako su istaknuli, ustav BiH ne predviđa ni za entitete niti za bilo koju drugu administrativnu teritorijalnu jedinicu.

“Sjedinjene Američke Države opetovano su jasno su stavile do znanja da će reagirati i suprotstaviti se antidaytonskom djelovanju, što secesija i jeste. Milorad Dodik griješi ako misli da će SAD stajati po strani dok on gura BiH u sukob”, stoji u izjavi američkog veleposlanstva koju su prenijeli lokalni mediji.

Dodik je u intervjuu za entitetsku televiziju RTRS kazao kako pretpostavlja da će u slučaju odcjepljenja RS Amerikanci tražiti vojnu intervenciju u BiH ali vjeruje kako ima prijatelje po svijetu koji to mogu spriječiti.

Dodikove opetovane secesionističke prijetnje osudili su brojni političari u BiH poput premijera Federacije i predsjednika SDP BiH Nermina Nikšića te ministra vanjskih poslova BiH i predsjednika stranke Narod i pravda (NiP) Elmedina Konakovića.

Ti političari koji su i Dodikovi koalicijski partneri u vlasti upozorili su čelnika bosanskih Srba kako svojim istupima i provokacijama riskira “sukob i krvoproliće”, kako je to kazao Nikšić dok mu je Konaković poručio kako neće biti dobro ni za njega niti za njegove sljedbenike izabere li put konfrontacije jer će time odvesti RS u potpunu izolaciju.