Vlada SAD osigurala je 67 milijuna dolara za nabavku novih helikoptera potrebnih oružanim snagama BiH radi modernizacije, potvrdilo je američko veleposlanstvo u Sarajevu, uz naznaku kako još nije određen konkretni tip potrebnih letjelica.

Ovo objašnjenje stiže nakon svađe ministra obrane BiH Zukana Heleza i njegova zamjenika Aleksandra Goganovića, koji se javno spore oko toga kakve helikoptere trebaju oružane snage i hoće li to eventualno biti letjelice borbene namjene.

Ministar Helez, koji je član SDP BiH, ranije je kazao kako je Ministarstvo obrane promijenilo planove oko dobivanja rabljenih američkih helikoptera tipa UH II te žele nabaviti suvremenije i potpuno nove letjelice i to tipa BELL 412. Istaknuo je kako je riječ o standardu kojega prate države-članice NATO-a spominjući pritom Hrvatsku, Sloveniju i Crnu Goru.

Helez opetovano upozorava kako oružane snage BiH trebaju hitnu i opsežnu modernizaciju jer raspolažu zastarjelom i opremom i naoružanjem, a u nabavku nove godinama se nije ništa ulagalo.

Helez je Vijeću ministara BiH uputio prijedlog i za višestruko povećanje sredstava koja se iz proračuna izdvajaju za obranu, a do sada po pravilu nisu bila veća od 300 milijuna eura na godišnjoj razini. Tražio je da Ministarstvo obrane u 2024. dobije 900 milijuna eura, čemu se odmah usprotivio ministar financija BiH Srđan Amidžić, koji je taj zahtjev nazvao “suludim” uz tvrdnju kako se mora štedjeti a ne trošiti više.

Amidžića je na dužnost ministra postavio lider bosanskih Srba Milorad Dodik, koji godinama blokira sve odluke čiji bi cilj bio jačanje oružanih snaga BiH te zagovara njihovo raspuštanje odnosno demilitarizaciju i neutralnost BiH umjesto članstva u NATO-u.

Dodikov kadar je i doministar obrane Goganović, koji je napao svog formalno pretpostavljenog Heleza jer zagovara nabavku helikoptera koji se mogu koristiti i za borbene namjene.

“Ukoliko bi se nabavili borbeni helikopteri to bi bilo kršenje plana modernizacije”, izjavio je Goganović koji tvrdi kako SAD nisu izvijestile vlasti BiH da su osigurali novac za nove letjelice, a postavlja pitanje tko će platiti dodatne troškove poput PDV-a i dostave helikoptera.

Veleposlanstvo SAD u izjavi koju je prenijelo sarajevsko “Oslobođenje” demantiralo je Goganovićeve tvrdnje jasno navodeći kako je 67 milijuna dolara na raspolaganju, ali je potvrdilo kako još nema odluke o tome koji će točno helikopteri biti nabavljeni i koliko će ih biti.

“Ove odluke bit će donesene na temelju detaljne analize vrste letjelica koje najbolje odgovaraju potrebama i zahtjevima oružanih snaga BiH te su komplementarne sa sadašnjim letjelicama. Bez obzira na odabrani model, letjelice će i dalje primarno biti korištene za pružanje potpore građanima BiH pri medicinskoj evakuaciji, gašenju požara, odgovoru na prirodne nepogode, te za transport i evakuaciju osoblja”, navodi se.