Sjedinjene Države veoma su zabrinute nakon izvješća da bi novu vladajuću koaliciju u Crnoj Gori mogle činiti stranke i lideri koji se aktivno protive euroatlantskim vrijednostima, priopćeno je u petak dnevniku Vijesti iz veleposlanstva SAD-a u Podgorici.

Veleposlanica SAD-a u Crnoj Gori Judy Rising Reinke, priopćila je Vijestima da se stav State Departmenta o formiranju nove crnogorske vlade nije promijenio te da Washington podržava brzo formiranje vlade koja je privržena euroatlantskim vrijednostima, predstavlja multikulturnu Crnu Goru, pouzdani je NATO saveznik, snažno podržava Ukrajinu i nastavlja aktivno raditi na integraciji u EU.

“Realnost je takva da će sudjelovanje u vlasti grupa ili lidera koji odbijaju osuditi rusku agresiju, odbijaju se zauzeti za prava Ukrajine, odbijaju podržati sankcije EU-a protiv Rusije, odbijaju štititi prava manjina i odbijaju poštovati suverenitet susjednih zemalja poput Kosova, drastično omesti napore Crne Gore u ostvarenju njenih europskih aspiracija”, istaknula je Rising Reinke.

Početkom tjedna mandatar za sastav nove crnogorske vlade Milojko Spajić objavio je da je dogovorio formiranje nove vlade koju će podržati prosrpska i proruska koalicija “Za budućnost Crne Gore” koju predvodi četnički vojvoda Andrija Mandić. Prema tom dogovoru prosrpska desnica ne bi imala ministarska mjesta u vladi već bi Mandić dobio funkciju predsjednika crnogorskog parlamenta, dok bi njegovi kadrovi imali 40 posto čelnih funkcija u javnim poduzećima.

Vladu prema tom dogovoru činile Spajićev pokret Europa sad, Demokratska Crna Gora, partija lijevog centra bivšeg predsjednika parlamenta Alekse Bečića, umjerena prosrpska Socijalistička narodna partija, te partije Albanaca u Crnoj Gori.

Komentirajući mogući sastav nove crnogorske vlade, iz veleposlanstva EU-a u Crnoj Gori Vijestima je priopćeno kako je “Crnoj Gori potrebna proeuropska, stabilna, funkcionalna i sposobna vlada koja će zadržati strateški put zemlje ka EU-u i provesti reforme iz EU agende kako bi napredovala ka pristupanju”.

“Očekujemo da će Crna Gora nastaviti biti stopostotno usuglašena s vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a, demonstrirajući posvećenost zemlje strateškom pravcu EU”, priopćeno je Vijestima iz delegacije EU-a u Podgorici.

Prosrpska desnica ranije se protivila članstvu Crne Gore u NATO-u, kao i sankcijama Europske unije Rusiji, koje je uvela i Crna Gora.

U slučaju da čelnik te koalicije Andrija Mandić bude predsjednik crnogorskog parlamenta, on će po automatizmu biti i član Savjetu za obranu i sigurnost, i time će dobiti pristup podacima NATO-a.

Mandatar Milojko Spajić je mandat za sastav vlade dobio 10. kolovoza, a rok da završi taj posao istječe mu 8. studenog.

Spajićeva populistička stranka Pokret Europa sad pobijedila je na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori 11. lipnja. Ta stranka desnog centra, nastala je iz prve vlade koja je formirana 2020., kad je prvi puta nakon 30 godina oporba na izborima porazila Đukanovićevu Demokratsku partiju socijalista.

Veliki utjecaj na formiranje vlade tadašnjeg premijera Zdravka Krivokapića imala je Srpska pravoslavna crkva, a Spajić je u njoj bio ministar financija.

Svoj politički uzlet Spajić i njegov prvi suradnik Jakov Milatović, koji je kasnije izabran za predsjednika Crne Gore pobijedivši na predsjedničkim izborima dotadašnjeg predsjednika Đukanovića, doživjeli su kada su u veljači 2021. povećali minimalnu plaću u Crnoj Gori s 226 na 450 eura.

Tijekom predizborne kampanje njihovo obećanje bilo je da će prosječnu plaću u Crnoj Gori, koja sada iznosi oko 800 eura, podići na tisuću eura.