Američki predsjednik Joe Biden obavijestio je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da će Washington opskrbiti Kijev projektilima ATACMS dugog dometa, izvijestio je NBC News u petak, pozivajući se na tri američka dužnosnika i jednog zastupnika u Kongresu.

Kijev već dulje traži od Bidenove administracije vojne taktičke raketne sustave (ATACMS) kako bi njima napadali i ometati opskrbne linije, zračne baze i mrežu željeznica na teritoriju koji je okupirala Rusija.

Zelenskij je u četvrtak posjetio Washington da bi razgovarao s Bidenom. SAD je tom prigodom najavio novi paket vojne pomoći Kijevu u iznosu od 325 milijuna dolara.

No savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jake Sullivan rekao na konferenciji za novinare u četvrtak da će SAD Ukrajini isporučiti “važne” sustave za protuzračnu obranu, ali “za sada” ne i projektile dalekog dometa ATACMS koje Kijev traži.

Pentagon u petak nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom.

Reuters je ranije izvještavao o tome da Bidenova administracija razmatra slanje ATACMS-a Ukrajini, čiji je doseg 306 kilometara.

Sustavi ATACMS dizajnirani su za napade prilično udaljene od prve crte bojišnice.

Biden je uvjerio Zelenskija u četvrtak da će se snažna američka podrška za odbijanje ruskih agresora nastaviti unatoč protivljenju nekih republikanskih zastupnika koji se ne slažu sa slanjem milijarda dolara pomoći.