Saborski klubovi u srijedu su bili jednoglasni u potpori izvješću Hrvatske agencije za malo gospodarstvo (HAMAG) za 2014., no HDZ-ov Domagoj Ivan Milošević ipak je na račun bivših vlasti uputio kritiku zbog ,kako je rekao, “dramatičnog pada izdanih jamstava”.

“S obzirom da se svi slažemo oko značaja HAMAG-a i onoga što je mogao i trebao doprinijeti hrvatskom gospodarstvu, prije svega srednjim i malim poduzetnicima, ipak nam objasnite zašto se dogodio dramatičan pad izdanih jamstava 2014. u odnosu na 2013.”, zapitao je Milošević SDP-ovog Gordana Marasa.

HBOR je, pojašnjavao je Maras, imao manju aktivnost u 2014. godini, a kako je najveći korisnik jamstava upravo HBOR, onda je bilo i nešto manje jamstava. Bitno je reći da, iako je pad bio za tridesetak posto u 2014., rad HAMAG-a je ipak 250 posto veći nego što je bio na početku 2011., kaže Maras.
Predsjednik Uprave HAMAG-a Darko Liović složio se kako je zabilježen pad aktivnosti u izdavanju jamstava, ali se pohvalio da je 2014. putem jamstava izravno poduprto otvaranje 1200 novih radnih mjesta.
“Ukupno je odobreno 274 raznih projekata u malom i srednjem poduzetništvu u vrijednosti 328.380.000 kuna, i to je vrijednost izdanih jamstava. To je omogućilo plasiranje 637.957.000 kuna bankarskih kredita – što kredita HBOR-a, što kredita poslovnih banaka. Na taj način je realizirano preko 1,2 milijarde kuna investicija u sektoru malog i srednjeg poduzetništva”, rekao je.
Maras je pohvalio “dobro napravljen posao” HAMAG-a istaknuvši kako su tisuće i tisuće poduzeća koristile jamstva u proteklom razdoblju, a kroz izvješće je vidljivo da se novci koji su ulagani iz državnog proračuna u projekte vraćaju kroz zapošljavanje, rast izvoza i rast prihoda. Pohvalio je i to što se sve više žena poduzetnica uključuje u projekte.
“Danas govorimo o usporedbi 2014. i 2013.. Nadam se da će 2015. pokazati ponovno rast zato što danas veliki dio srednjih i malih poduzetnika nasušno treba sredstva, trebaju jamstva države i podršku vlastite zemlje, i to ne samo kroz HAMAG” , zaključio je Milošević.
Za Vladimira Bileka (Klub BM365, Ermina Lekaj Prljaskaj i Vladimir Bilek) posebno je pohvalna brojka od 2000 novih radnih mjesta. Upozorio je ipak kako bi bilo dobro “pojačati prezentacije u dijelovima istočno od Zagreba”.
“Tamo je mali udio ljudi poduzetnika, OPG-a ili projekata koji su dobili svoj dio. Prije svega pričam o Slavoniji gdje su kvalitetni poduzetnici, poljoprivrednici s dobrim i inovativnim idejama koje bi se mogle ovdje progurati”, kazao je Bilek.
(Hina)

fah