Tijekom rasprave o oporbenom prijedlogu zaključka o raspolaganju energentima u RH, državni tajnik Ministarstva gospodarstva Ivo Milatić rekao je da ima dovoljno energenata, dok je oproba upozoravala da podaci o tome kako se koriste hrvatski resursi ne mogu biti poslovna tajna.

“Imamo dovoljno sirove nafte i derivata. Podzemno skladište plina Okoli je puno sto posto. Sigurnost opskrbe nije upitna”, rekao je Milatić koji je u ime Vlade sudjelovao u Hrvatskom saboru u raspravi o oporbenom prijedlogu zaključka o raspolaganju energentima u RH.

Vezano uz električnu energiju, rekao je da provode mjere koje su značajne za gospodarstvo i građane.

Također, istaknuo je da će voditi računa i da energetski sustav, posebice kad je HEP u pitanju, bude stabilan. Time je odgovorio HDZ-ovom zastupniku Nikoli Mažaru kojeg je zanimala situacija sa energentima u Hrvatskoj.

SDP-ovu zastupnicu Sanju Radolović zanimalo je po kojoj cijeni idu nafta i plin u Mađarsku, a Milatić je odgovorio: “Idu po tržišnim cijenama. Nafta i plin se uvijek prodaju po tržišnim cijenama, posebno kada su u pitanju plin i nafta iz bušotina”, kazao je.

Njezinu stranačku kolegicu Mirelu Ahmetović zanimalo je pak gdje je objavljeno izvješće o stanju sigurnosti opskrbe energijom i očekivanim potrebama za energijom, a Milatić joj je odgovorio da su svi podaci javno objavljeni u publikaciji na internetu Energija u Hrvatskoj “u kojoj se sve točno vidi”.

Oporba: Dostavite podatke o nafti i plinu

Zaključkom 11 oporbenih klubova traži od Hrvatskog sabora da obveže Vladu da im u roku od mjesec dana dostavi niz podataka koji se tiču nafte i plina. Među njima su prosječne maloprodajne cijene plina i nafte za ovu, prošlu i pretprošlu godinu, prosječne cijene izvezene nafte i plina po mjesecima s naznakom zemlje u koju se izvozi, postotak i iznos naplaćenih koncesija itd.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin, u ime predlagatelja, rekao je kako taj zaključak nije pao “s vedra neba” već je razlog za njega mega afera koja je pogodila Hrvatsku, afera Ina, teška milijardu kuna. U njoj je, kazao je, i član HDZ-a Damir Škugor, zaposlen u Ini, trgovačkom društvu premijerovog prijatelja prodavao plin po cijeni od 20 eura da bi se to kasnije preprodavalo po daleko većoj cijeni. No taj plin, upozorio je, nikada nije napustio Hrvatsku, ali su “kružili papiri”.

Grbin je rekao i da su naknadno saznali da je dio plina ponovno u “papirnatom obliku” opet došao u Hrvatsku gdje su ga otkupljivali Ina, HEP itd. po cijeni neusporedivo većoj od one po kojoj je krenuo.

Upozorivši i da je prva dva njihova zahtjeva proglasila poslovnom tajnom, predsjednik SDP-a rekao je da na ta pitanja nema hrabrosti odgovoriti, već to predstavlja poslovnom tajnom. Istaknuo je i da je afera Ina pomogla da samo “zagrebu po površini kriminala koji okružuje hrvatski energetski sektor”.

“Mi iz opozicije nećemo dozvoliti da to pokrije lišće i da to postane lanjski snijeg. O ovome ćemo govoriti danas, sutra ponovno na Odboru za pravosuđe itd. Istjerat ćemo istinu na vidjelo pa koliko god bude trajalo”, poručio je.

Milatić je, u ime Vlade, pozvao Sabor da ne prihvati prijedlog zaključka o raspolaganju energentima u RH jer traženi cjenovni podaci predstavljaju poslovnu tajnu i ne mogu se javno objavljivati.

Ocjenjujući kako oporba ovu raspravu vodi kako bi tema o aferi Ina “bila živa”, Miro Totgergeli (Klub HDZ-a) podsjetio je da je veliku pljačku u Ini razotkrilo Ministarstvo financija.

Smatra i kako oporba nema želju dobiti tražene podatke jer su oni vidljivi iz izvješća HERE i saborskog Odbora za gospodarstvo.

HDZ: Želi se konstruirati

“Bit je da pričamo o aferi za koju je potpuno jasno da ima ime i prezime lopova, ima ime i prezime onih koji su lopovi, ali se želi konstruirati”, poručio je.

Tijekom rasprave oporbeni klubovi upozoravali su da pitanje resursa kojima su vlasnici građani, a kojima kroz zakone i propise upravljaju Vlada i agencije, u jednom dijelu ne mogu predstavljati poslovnu tajnu.

“Ne radi se o tome da vi ne želite dati podatke o cijenama nafte, naftnih derivata i plina, nego vas nije briga, jer je to posao MOL-a. Cijene, kada se radi o hrvatskoj nafti i plinu i onog koji stiže za hrvatsko tržište, određuje MOL”, upozorila je Mirela Ahmetović (Klub SDP-a).