Hrvatski sabor ovaj će tjedan raspraviti osam točaka dnevnog reda te glasovati o ranije raspravljenima, a na glasovanje, uz ostale, čeka i oporbeni, odnosno prijedlog SDP-a, da se Sabor raspusti i raspišu izbori za novi saziv.

O tom prijedlogu, koji je Klub SDP-a uputio u proceduru u prosincu prošle godine, potaknut aferom Mreža, Sabor je raspravljao prošli tjedan, a nakon 14 sati rasprave bilo je jasno da nema potporu HDZ-a i da je, vjerojatno, osuđen na neuspjeh.

Naime, da bi SDP-ov prijedlog prošao i Sabor se raspustio, za njega mora glasovati 76 zastupnika, oporba toliko ruku nema, a i teško je vjerovati da će se netko od vladajućih prikloniti njenom zahtjevu.

Izbori će biti u roku i kada to odluči većina, a ne manjina, poručili su iz HDZ-a oporbenim kolegama koji su redom zazivali raspuštanje Sabora i izbore te nabrajali brojne HDZ-ove afere.

Unatrag godinu dana skupili su se brojni razlozi da se sadašnji Sabor raspusti i raspišu izbori za novi, od afere Ina, preko „lex. AP“ do imenovanja Ivana Turudića glavnim državnim odvjetnikom, rekao je u raspravi SDP-ov Peđa Grbin.

Aktualnu je vlast prozvao da je korumpirana i da se ne može baviti ničim smislenim osim aferama, poručio da je aktualna Vlada “gotova“, a da Sabor treba raspustiti i raspisati izbore na kojima će građani odlučiti o smjeru kojim Hrvatska treba krenuti.

O strategiji demografske revitalizacije do 2033.

Među osam točaka o kojima će zastupnici ovaj tjedan reći svoje mišljenje je i Strategija demografske revitalizacije Hrvatske do 2033.

Dva su joj glavna cilja – izgrađeno poticajno okruženje za obitelji i mlade te uravnotežena mobilnost stanovništva. Za njenu provedbu u idućih deset godina predviđeno je više od 9, 6 milijardi eura.

Hrvatsku 2033. godine vidim kao državu s povoljnim uvjetima za obitelji i mlade, s razvijenim sustavom privlačenja ljudskih resursa, uključujući i učinkovitu integraciju doseljenika, ističe Željka Josić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Predložena strategija prvi je strateški dokument te vrste nakon usvajanja Nacionalne populacijske politike iz 2006., a u provedbi zahtijeva međuresornu suradnju, sinergiju svih razina – središnje, županijske, gradske, općinske, ali i napor cijelog društva.

O Strategiji će Sabor raspravljati u četvrtak, u srijedu su na rasporedu dva zakonska prijedloga u nadležnosti Ministarstva kulture i medija: prijedlog o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara te izmjene Zakona o audiovizualnim djelatnostima.

Prvim prijedlogom želi se pojednostaviti način proglašenja statusa kulturnog dobra na temelju jasno utvrđenih kriterija, te uvažiti značajne promjene koje su se dogodile od 1999. godine kada je donijet postojeći Zakon koji je od tada više puta mijenjan.

Promjene su se dogodile na više područja, u gradnji, materijalima, tehnologiji, a dva potresa oštetila su brojna kulturna dobra što sve zahtijeva nov način uređenja zaštite i očuvanja kulturnih dobara.