Prijedlog 18 oporbenih zastupnika da se osnuje istražno povjerenstvo koje bi utvrdilo kako državne tvrtke i institucije troše novac za oglašavanje u medijima nije u četvrtak dobio potporu saborske većine.

Osnivanje takvog povjerenstva oporba je zatražila nakon otkrića afere „Mreža” čiji epilog je bila smjena tadašnjeg ministra gospodarstva Davora Filipovića i njegovog posebnog savjetnika Jurice Lovrinčevića.

Lovrinčević je lokalnoj zagrebačkoj televiziji Mreža TV nudio novac državnih tvrtki za kupnju oglasnog prostora a zauzvrat za sebe tražio da mu se osobno vrati polovica novčanog iznosa.

Oporba naime sumnja da se sličnim transakcijama nije samo izvlačio novac iz državnih tvrtki, već su se na taj način također potplaćivali mediji kako bi u pozitivnom tonu izvještavali o radu vladajuće stranke, ministara i premijera Andrej Plenkovića.

Neka od pitanja koja neće dobiti odgovor su koji su sve mediji financirani državnim novcem, u kolikom iznosu, je li to utjecalo na njihovu uređivačku politiku te je li za izvlačenja državnog novca znao premijer Plenković.