Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi izrazio je u petak nezadovoljstvo politikom Vlade prema nacionalnim manjinama, posebice prema Romima.

“Nacionalna strategija za Rome 2013. – 2020. Vladin je dokument kojim se potiče pitanje nacionalnih manjina, a posebno romske zajednice, no on je izvan fokusa Vlade”, poručio je Kajtazi nakon stanke koju je zatražio na početku saborskog zasjedanja.

Upozorio je kako još uvijek nisu riješene studentske stipendije za Rome, unatoč obećanju premijera Tihomira Oreškovića da će se biti riješene u okviru mjesec dana.

“Kome se trebamo obratiti i koju poruku šaljemo studentima? Što dalje po pitanju cijele Nacionalne streategije koja je stavljena pod tepih”, pitao se Kajtazi.

Ne vidi, dodaje, da si Vlada, koja si je to stavila kao prioritet, bavi rješavanjem pitanja romske nacionalne manjine. Romi, ističe, trebaju postati subjekt, a ne objekt.

“Legitimni predstavnici Roma nisu u Povjerenstvu koje bi se trebalo baviti uključivanjem Roma u društvo”, nastavio je Kajtazi sa zamjerkama te istaknuo potrebu reforme politike prema Romima i manjinskim zajednicama.

(Hina)

fah