Hrvatski sabor ponovno će biti pokrovitelj obilježavanja Bleiburške tragedije, odlučilo je u četvrtak saborsko Predsjedništvo sa četiri glasa ‘za’ i dva ‘protiv’.

Uz predsjednika Sabora Željka Reinera (HDZ) u Predsjedništvu je i pet potpredsjednika, tri iz saborske većine (HDZ-a, Mosta i HSP-AS-a) i dva iz oporbe (SDP-a i HNS-a).

Protiv pokroviteljstva, u ime SDP-a, bila je Milanka Opačić, potpredsjednica Sabora. SDP svake godine tamo polaže vijence i odaje počast nevinim žrtvama, no ne možemo biti za pokroviteljstvo te manifestacije budući da se ona svaki put pretvori u veličanje ustaštva, objasnila je novinarima Opačić.

Potpredsjednika Sabora Ivana Tepeša (HSP AS) žalosti što Predsjedništvo o vraćanju pokroviteljstva nije odlučilo jednoglasno. “Svaka žrtva je žrtva i moramo joj odati počast, a Bleiburg je mjesto i vrijeme da odamo počast svim žrtvama koje su pale nevine od svibnja 1945. na Bleiburgu, Hudoj Jami, u Teznom i na Križnom putu”, izjavio je Tepeš.

Radi se, kaže, o desetcima tisuća žrtava. “Nažalost ne postoji ni jedan sudski proces, a kamo li da je netko odgovarao za te zločine. Bit ćemo u svibnju na Bleiburgu i dostojno ćemo obilježiti žrtve koje su pale nevine poslije Drugog svjetskog rata”, poručio je. Naglasio je i da nikada ne treba dijeliti žrtve. “Ubojstvo jednog čovjeka je zločin i onaj tko ubije jednog čovjeka je zlačinac”, rekao je Tepeš.

Komentirao je izjavu čelnika SDP-a Zorana Milanovića kako Bleiburg nije odavanje počasti žrtvama nego žalovanje za propalom NDH, rekavši kako je to relativizacija i prikrivanje komunističkih zločina koji su počinjeni nad nevinim žrtvama od svibnja 1945. pa na dalje.

Višegodišnje pokroviteljstvo nad Bleiburgom ukinulo je Predsjedništvo iz bivšeg saborskog saziva u kojemu su većinu imale stranke Kukuriku koalicije.
Da bude pokrovitelj nad središnjom komemoracijom žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta, Sabor je zamolio Počasni bleiburški vod.

(Hina)