Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj u srijedu se žestoko obrušio na Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja koja, tvrdi, može biti i racionalnija i operativnija sa smanjenim brojem zaposlenih, a posebno su mu zasmetale previsoke plaće zaposlenih te mjesečni najam prostora Agencije koji iznosi više od 111 tisuća kuna.

 “Trošak zaposlenika uvelike prelazi državni prosjek i proizlazi iz prevelikog broja rukovodećeg osoblja u Agenciji. Stavka rashoda 48 zaposlenih iznosi nešto više od devet milijuna kuna od čega je 7,8 milijuna kuna izdvojeno za brutto plaće zaposlenika što je mjesečno prosječno brutto plaća od 13.588 kuna te nadilazi državni prosijek”, zamjerao je Bulj u saborskoj raspravi o izvješću o radu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja u 2014. godini.

Zamjera im i zakupninu prostora višu od 111 tisuća kuna.

“To može biti i puno manje. Agencija ističe kako skrbi o racionalnom trošenju sredstva za putne naloge, a propušta utrošiti nelogičnosti ovih izrazito velikih stavki”, rekao je Bulj.

Predsjednik Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Mladen Cerovac Bulju je uzvaratio kako je njegova plaća, bez dodataka od 0,5 posto za godine rada, 14 tisuća kuna. “A oni prosjeci o kojima ste govorili to su visokostručni kadrovi. Plaće su smanjene i u skladu su sa Zakonom o plaćama u javnim službama”, pojašnjavao je.

Prostor u Zagrepčanki, kazao je, plaćaju 12,5 eura po kvadratnom metru. “To je prostor Croatia Airlinesa i mi smo pokušali naći način da taj prostor preuzme država no u postupku restrukturiranja Croatia Airlinesa to se nije uspjelo do sada napraviti. Nama je prostor idealan i u njemu nema luksuza, a mi sami čak radimo namještaj”, kazao je prozvani Cerovac.

Ivana Vilibora Sinčića (Živi zid) zanimalo je koje najčešće sankcije izriče AZTN-a te kakva je kazna za njihovo neizvršavanje.

“U samoj odluci u kojem Agencija utvrđuje povredu propisa o zaštiti tržišnog natjecanja kaže se da se zabranjuje svako buduće takvo ponašanje. Dakle, ako dođe do novog kršenja Agencija će pokrenuti novi postupak. Što se tiče uplate upravno kaznenih mjera, one idu direktno u državni proračun.”, pojasnio je Cerovac.

Klubovi SDP-a i HNS-a zdušno su hvalili rad Agencije u 2014. godini ustvrdivši kako je odrađen dobar i kvalitetan posao.

Po izvješću, Agencija je u 2014. riješila ukupno 639 predmeta. Okončano je i nekoliko predmeta iz područja državnih potpora primjenjujući ‘stari’ Zakon o državnim potporama koji je bio na snazi do 24. travnja 2014. kada je nadležnost za državne potpore prenesena na Ministarstvo financija.

Broj riješenih predmeta u odnosu na prethodnu 2013. godinu povećan je za 31 posto, a konačna odluka nije donesena u samo 33 predmeta, odnosno u pet posto od ukupnog broja zaprimljenih predmeta.

Agencija je u 2014. izrekla upravno-kaznene mjere u ukupnom iznosu od preko 5 milijuna kuna, a tome, kaže Cerovac, treba dodati još 7,6 milijuna kuna upravno-kaznenih mjera izrečenih u postupcima koji su praktički okončani tijekom 2014.

Također Agencija je u 2014. utvrdila postojanje i sankcionirala tri kartela. Riječ je o dogovorima između izravnih konkurenata koji su neizvjesnost koju donosi tržišno natjecanje i konkurencija takvim dogovorima svjesno zamijenili kooperacijom i nenatjecanjem, a na štetu potrošača i poduzetnika koji nisu članovi kartela.

“Ti su zabranjeni sporazumi otkriveni na tržištu usluga privatne tjelesne zaštite, na tržištu najma nautičkih vezova i na tržištu ortodontskih usluga”, pojasnio je Cerovac.

Ivo Jelušić (SDP) upozorio je na moguće kršenje tržišne utakmice prešutnim dogovorima u bankarskom sektoru.

“Mi imamo danas u svijetu povijesno najniže kamatne stope. Nismo primijetili da je u Hrvatskoj baš došlo do velikog sniženja kamatnih stopa onoliko koliko smo očekivali. Sve su im kamatne stope tu negdje, sliče, sve njihove ponude k’o jaje jajetu. Dakle, definitivno je da tu postoje stanoviti dogovori, da to nije čista tržišna utakmica”, upozorio je Jelušić.

hina

fah