U Kloštru Podravskom održan je Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije u organizaciji županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Udruge žena iz ruralnih područja sa suorganizatorom i domaćinom Općinom Kloštar Podravski, a pod pokroviteljstvom pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Svim sudionicama su članovi žirija Damir Felak, Melita Ivančić, Robert Čimin, Verica Rupčić i Josip Cugovčan te župan Darko Koren i načelnik Siniša Pavlović uručili priznanja za sudjelovanje, poklone županije, općine i udruge, kao i cvijeće. Posebno iznenađenje su priredili domaćini za sve dosadašnje sudionice Festivala s područja Općine Kloštar te im uručili posebne zahvalnice i cvijeće.

Sudionice su pored poklona trajne vrijednosti dobile i unikatna priznanja za svoje posebnosti.

Dsc 9373

Ruža Međimorec iz Rasinje, rođena je kao kći jedinica od majke Marije i oca Josipa. Udovica je i majka je kćeri Silvije i sina Maria. Primila je priznanje za izuzetnu društvenu svestranost i aktivnost u zajednici, posvećenost višegeneracijskoj obitelji i sudjelovanje u poslovima na gospodarstvu te posebnost u izradi zlatoveza.

Od završetka osnovne škole, najprije s roditeljima, a kasnije sa svojom obitelji se bavi poljoprivredom. Sada pomaže sinu, koji je nositelj OPG-a u raznim poslovima bez podjele na muško-ženske i često je za volanom traktora. Sa snahom obrađuje veliki povrtnjak, a povrće koriste za pripremu obroka i razne pripravke te zimnicu. Kroz godinu ubire voće od kojeg radi džemove, voćne likere i rakije. Uzgaja više vrsta domaćih životinja, a kao prava domaćica voli kuhati i peći kolače za svoje ukućane, ali i pomagati svima gdje god zatreba.

Kao učenica je zavoljela domaćinstvo, a najviše izradu ručnih radova. Od djetinjstva veze i izrađuje razne stolnjake i druge predmete, od kojih neke poklanja, a neke izrađuje po posebnim narudžbama. Veseli ju činjenica da je ručni rad i dalje jako cijenjen i tražen. Posljednjih godina veze tehnikom zlatoveza, koja je ostavila na nju poseban dojam nakon jedne radionice. Zlatovez je jako zahtjevan i dugotrajan proces. Ruža kaže da zaista uživa u tome i ima veliki broj napravljenih slika, od kojih su neke rađene po posebnim željama njezinih unučica, što je jako veseli.

Ruža je društveno vrlo aktivna. Bila je uključena u rad Civilne zaštite i nekadašnje mjesne zajednice pa je nositeljica ordena za unaprjeđenje i uzoran rad. Dugogodišnja je članica Društva žena Rasinja, u kojem je 10 godina obnašala dužnost tajnice, a sada je članica upravnog odbora. Aktivno sudjeluje na svim manifestacijama udruge i više puta je nagrađivana.

Aktivna je članica Dobrovoljnog vatrogasnog društva Rasinja 48 godina od kojih je više od 30 godina u upravnom odboru. Sudjeluje na raznim vatrogasnim natjecanjima sa ženskom B ekipom, koja ostvaruje izvrsne rezultate na županijskom i državnom nivou. Ruža je dobitnica brončane, srebrne i zlatne vatrogasne medalje i spomenica za 10, 20, 30 i 40 godina aktivnosti. Sudjeluje u radu Crvenog križa i u Udruzi umirovljenika.

Kaže da je vrlo druželjubiva osoba pa rado odlazi na razne susrete koje pripremaju udruge žena, umirovljenika i vatrogasaca u županiji pa i šire. Sudjeluje na natjecanjima, javnim vježbama, skupštinama, proslavama i na obilježavanju blagdana sv. Florijana te rado pomaže kod pripreme i posluživanja hrane.

Oduvijek jako voli putovati i svake godine odlazi sa svojom obitelji na ljetovanje na more. Proputovala je dio nekadašnje države i cijelu Hrvatsku. Posjetila je veći dio velegradova Europe, a posebna su putovanja bila hodočašća u Rim i Lourdes.
Ruža kaže kako voli život u svojoj Rasinji, koja je okružena prekrasnim zelenim brežuljcima i vinogradima s kojih se pruža predivan pogled na okolna sela, a seže čak i do Mađarske.

Najveći ponos Ruži su sin, kći, zet, snaha i petero unučadi. Najviše voli kada se svi okupe, a ona im pripremi svoje domaće štrukle, koje svi obožavaju.