Ruski zakonodavci predlažu proširenje zabrane o promoviranju „netradicionalnih“ seksualnih odnosa maloljetnicima i na odrasle osobe, kazao je u ponedjeljak viši zakonodavac.

Postojeći ruski zakon o „gej propagandi“ donesen je 2013. Njime je onemogućeno održavanje parada ponosa, a omogućeno pritvaranje aktivista za prava homoseksualaca.

Ruske vlasti kažu da brane moral od, kako oni to nazivaju, proturuskih liberalnih vrijednosti koje promovira zapad. Borci za ljudska prava kažu da se ovaj zakon primjenjuje kako bi se zastrašila ruska LGBT zajednica.

Prema predloženim izmjenama, svaki događaj ili čin koji se smatra pokušajem promicanja homoseksualnosti može biti kažnjen novčanom kaznom.

“Predlažemo proširenje zabrane takve propagande bez obzira na dob publike (offline, u medijima, na internetu, društvenim mrežama i online kinima)”, rekao je čelnik odbora za informiranje Državne dume Aleksander Hinštein na društvenoj mreži Telegram.

Predsjednik parlamenta Vjačeslav Volodin prošli je tjedan kazao da će Rusija sada moći zabraniti promicanje “netradicionalnih vrijednosti”, pošto je nakon početka rata u Ukrajini izašla iz nadzornog tijela Vijeća Europe za ljudska prava.

„Zahtjevi za legaliziranje istospolnih brakova u Rusiji sada su stvar prošlosti“, kazao je.

„Pokušaji nametanja ovih stranih vrijednosti u našem društvu nisu uspjeli“, dodao je.

Homoseksualnost je u Rusiji do 1993. bila kazneno djelo, a do 1999. je smatrana mentalnom bolešću.

Predsjednik Vladimir Putin usko se vezao za Pravoslavnu crkvu koja ne priznaje istospolne brakove, a svoj društveni konzervatizam učinio je dijelom narativa ruskog političkog i kulturnog preporoda kojim sada pokušava opravdati i invaziju Ukrajine.

Novi ustav donesen 2020. koji proširuje ograničenja predsjedničkog mandata također definira brak isključivo kao zajednicu muškarca i žene.

Po ljestvici europskih nacija koje su najliberalnije prema LGBT zajednici imena „Dugina Europa“ sastavljenom od strane ILGA-Europe, Rusija je ove godine na pretposljednjem mjestu.