Ruski tužitelji zatražili su u četvrtak 25-godišnju zatvorsku kaznu za oporbenog političara Vladimira Kara-Murzu, kojem se sudi bez prisustva javnosti za optužbe koje uključuju izdaju, rekao je njegov odvjetnik.

Ovaj 41-godišnjak jedan je od malog broja istaknutih oporbenih ličnosti koji su ostali u Rusiji i nastavili govoriti protiv predsjednika Vladimira Putina nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u veljači 2022.

Kara-Murza je uhićen prije godinu dana, optužen za širenje lažnih informacija o oružanim snagama i proglašen “stranim agentom”, izrazom koji nosi konotacije špijuniranja i kojim su ruske vlasti označile brojne aktiviste i novinare.

Nekoliko sati prije uhićenja, američki informativni kanal CNN emitirao je intervju s njim u kojem je rekao da Rusiju vodi “režim ubojica”.

U listopadu je njegov odvjetnik rekao da se protiv njega vodi i istraga za izdaju, koja sama nosi maksimalnu kaznu od 20 godina, u vezi s tri javna govora.

U to su uključeni njegovo obraćanje Zastupničkom domu Arizone u kojem je rekao da Putin bombardira ukrajinske domove, bolnice i škole. Moskva kaže da ne cilja namjerno civile, ali tisuće su ubijene u Ukrajini.

Kara-Murza je također optužen za upletenost u “nepoželjnu organizaciju”, zbog njegovih navodnih veza s dva inozemna oporbena foruma.

U izjavi od 13. ožujka rekao je da će se boriti protiv svih optužbi, rekavši da se temelje na “političkoj osveti”. Usporedio je njihovu formulaciju s onom koju je koristila Staljinova tajna policija NKVD 1930-ih, kada je Kara-Murzin djed poslan u zatvorenički logor Gulag na dalekom istoku Rusije.

Kara-Murza ima i britansko i rusko državljanstvo i bio je nositelj kovčega na sprovodu američkog senatora Johna McCaina 2018. Bio je blizak suradnik ruskog oporbenog čelnika Borisa Njemcova, koji je ubijen u središtu Moskve 2015.

Kara-Murzina odvjetnica, Maria Eismont, rekla je novinarima, u komentarima koje prenosi internetski kanal SOTA, da je suđenje ušlo u završnu fazu brže nego što se očekivalo.

Također je rekla da je Kara-Murza u pritvoru izgubio više od 17 kg.

Kara-Murzini odvjetnici ranije su rekli da on ima polineuropatiju, živčani poremećaj koji je posljedica dvaju navodnih trovanja, zbog kojih je pao u komu 2015. i 2017. godine.

Ruske vlasti odbacile su njegove navode da su sigurnosne službe odgovorne za oba incidenta.