Napadi usmjereni na Ukrajinu dogodili su se “vrlo blizu” granice s Rumunjskom, rekao je u utorak predsjednik te članice NATO-a, dan nakon pada ruskih dronova s eksplozivom u Dunav.

“Zabilježeni su napadi 800 metara od naše granice. Dakle, to je vrlo, vrlo blizu”, rekao je Klaus Iohannis na konferenciji za medije održanost luksemburškim premijerom Xavierom Bettelom.

Otkako je u srpnju izašla iz sporazuma o žita koji je omogućavao Ukrajini izvoz žitarica preko crnomorskih luka, Rusija učestalo bombardira jugozapadnu regiju Ukrajine koja graniči s Rumunjskom gdje su riječne luke preko kojih se sada odvija izvoz.

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova ustvrdio da su ruske bespilotne letjelice pale i eksplodirale na rumunjskom teritoriju noći na ponedjeljak tijekom ruskog napada na ukrajinsku lučku infrastrukturu na Dunavu.

“Prema ukrajinskoj državnoj graničnoj službi, sinoć su tijekom masovnog ruskog napada u blizini luke Izmail ruski ‘Šahedi’ pali i eksplodirali na teritoriju Rumunjske”, napisao je Oleg Nikolenko na Facebooku.

Bukurešt je “kategorički” opovrgnuo te navode putem svog ministarstva obrane koje kaže da “prati stanje u realnom vremenu”.

“Nema krhotina, nema drona ili drugih komada koji su pali u Rumunjsku”, ustvrdio je Iohannis. “Potpuno kontrolirano naš zračni prostor. Apsolutno smo sve provjerili i mogu umiriti stanovništvo”.

“Ali da, zabrinuti smo zbog činjenice da se ti opetovani napadi događaju vrlo blizu”, rekao je.