Zatvoreni ruski disident Aleksej Navaljni suočit će se s novim suđenjem pod optužbom za ekstremizam koje počinje u utorak.

Očekuje se da će se pravni slučaj baviti optužbama za ekstremizam.

Prema odvjetniku Navaljnog, moskovski gradski sud zasjedat će u kaznenom logoru 260 kilometara sjeveroistočno od glavnoga grada, na suđenju zatvorenom za javnost.

Bude li osuđen, 47-godišnjem Navaljnom, najistaknutijem protivniku predsjednika Vladimira Putina, prijeti još 30 godina zatvora.

On već služi devetogodišnju kaznu, od koje je dosad odslužio više od dvije godine.

Sveukupno, pravosuđe je formuliralo sedam novih optužbi, uključujući osnivanje i financiranje ekstremističke organizacije i umanjivanje značaja nacizma. Navaljni negira optužbe.

Navaljni, koji je međunarodno najpoznatiji ruski disident, otrovan je nervnim otrovom novičokom tijekom putovanja u Sibir u ljeto 2020. godine.

Optužuje rusku domaću tajnu službu FSB da stoji iza trovanja. Nakon liječenja u Njemačkoj vratio se u Rusiju unatoč tome što mu je prijetila zatvorska kazna.

U međuvremenu, Europski sud za ljudska prava (ECHR) u Strasbourgu trebao bi u utorak odlučiti o žalbi Navaljnog.

Navaljni se žalio sudu da ruske vlasti nisu pokrenule istragu o trovanju. Time mu je povrijeđeno pravo na život i djelotvoran pravni lijek, tvrdi on.

Rusija više ne priznaje presude Europskog suda za ljudska prava.

Zemlja je izbačena iz Vijeća Europe zbog rata protiv Ukrajine. Stoga više nije članica Europske konvencije o ljudskim pravima, za čije poštivanje je sud nadležan.

U Strasbourgu je u tijeku nekoliko tisuća postupaka protiv Rusije. Vijeće Europe, Konvencija o ljudskim pravima i sud neovisni su o Europskoj uniji.