Ukrajinska vojska i i ruski plaćenici skupina Wagner izvijestili su u četvrtak o daljem povlačenju ruske vojske oko Bahmuta, a Kijev tvrdi da je mjestimice napredovao i do kilometar što je najveći uspjeh Ukrajinaca u šest mjeseci prije planirane kontraofenzive.

Dok je Rusija ojačala svoje snage u gradu, napadala predgrađa na sjeveru i upuštala se u žestoke borbe u južnim predgrađima, ukrajinske snage napredovale su 500 metara prema sjeveru.

“U nekim područjima na jugu naša vojska ostvarila je napredak od jednog kilometra”, rekla je zamjenica ministra obrane, Hana Maljar, na Telegramu.

“Obrana Bahmuta i njegovih predgrađa ispunjava svoje vojne ciljeve”, rekla je “Odsad, mi kontroliramo jugozapadni dio Bahmuta.”

Kako bi konsolidirala svoje pozicije ruska vojska sada je pomaknula većinu svojih rezervi u Bahmut, prenosi dpa.

“Naši branitelji su odbili sve napade. Trenutno kupujemo vrijeme za određene planirane akcije”, rekla je Maljar.

Vijest o ruskom povlačenju potvrdio je i zapovjednik plaćenika Wagner, Jevgenij Prigožin u poruci snimljenoj u četvrtak.

“Nažalost postrojbe ruskog ministarstva obrane povukle su se 570 metara sjeverno od Bahmuta i tako ostavile naše bokove nezaštićene”, rekao je.

Optužio je regularne ruske snage da su napustilei sjever i jug grada čime se povećava opasnost da Wagnerovci ostanu opkoljeni.

Ukrajinsko napredovanje praćeno je sve dubljim razdorom između regularne ruske vojske i Wagnerova koji su vodili kampanju u Bahmut.

“Stroj za mljevenje mesa”

“Pozivam vrhovne zapovjednike ministarstva obrane – javno – zato što ne čitaju moja pisma”, rekao je Prigožin apelirajući na ministra obrane Sergeja Šojguja i zapovjednika združenog stožera Valerija Gerasimova “Molim vas, ne izlažite naše bokove”.

I dok Wagnerovci tjeraju Ukrajince iz zadnjeg njihova uporišta u gradu prema okolici, taktika Kijeva je uvući ruske snage u Bahmut i tako oslabiti rusku liniju obrane drugdje prije planirane velike protuofenzive.

“Wagnerova vojska zaletjela se u Bahmut kao štakori u mišolovku”, rekao je Oleksander Sirskji, zapovjednik kopnenih snaga Ukrajine u video poruci objavljenoj ovaj tjedan na društvenim medijima.

Kijev danima pozdravlja bojne uspjehe oko Bahmuta kojima bi se eventualno mogla zarobiti skupina Wagner unutar grada, no ogorčene borbe se i dalje vode.

“Sada kada smo počeli napredovati, napadaju sve ceste tako da naša oklopna vozila ne bi mogla dostavljati još streljiva i druge opreme”, rekao je Petro Podaru, zapovjednik ukrajinskog topništva.

Moskva gleda na Bahmut, grad od oko 70.000 stanovnika prije ruske invazije na Ukrajinu prije gotovo 15 mjeseci, kao kamen spoticanja prema osvajanju ostatka istočne regije Donbas.

Zauzimanje razorenog Bahmuta, za koji obje strane kažu da je “stroj za mljevenje mesa” bio bi jedina nagrada Moskvi za njezinu veliku zimsu ofenzivu koja nije ni na jednoj fronti nije uspjela.