Moskovljanka Maria Krasnova (34), državljanka Ruske Federacije, tijekom svibnja 2014. hodala je centrom Zagreba. Između obilazaka Zagrepčanima omiljenih lokacija, Ruskinja je obilazila i banke. I to u “dobroj” vjeri, piše jutarnji.hr.

U samo četiri dana, od 12. do 15. svibnja, u poslovnicama pet banaka (PBZ, ZABA, OTP, Splitska banka, Hypo) otvorila je osam bankovnih računa na svoje ime.

Kasnije će se otkriti da je pozadina te pomame za hrvatskim bankovnim računima, imala hakerski potpis kojim je udarila na klijente Zabe. Jer upravo na te njezine novootvorene račune je prebačeno ili je pokušano neovlašteno prebacivanje novčanih sredstava klijenata Zagrebačke banke.

A njezina desna ruka u prevarama bio je računalni program ‘Malware script.txt’ koji služi neovlaštenom prikupljanju korisničkih podataka za pristup internetskom bankarstvu i koji je, na neutvrđeni način, ona instalirala u računala odabranih meta – klijenata Zabe čije je podatke, potom, o broju tokena i zaporkama, lako skidala i pomoću računalnih skripti provodila dalje transakcije.

Novac građana Hrvatske je, tako, doslovno curio na njezine račune.