Rusija je objavila u ponedjeljak da poduzima mjere protiv prekograničnog upada diverzanata iz Ukrajine, u čini se jednom od najvećih napada te vrste od početka rata.

Vjačeslav Gladkov, guverner ruske regije Belgorod na granici s Ukrajinom, rekao je da ruska vojska, graničari, predsjednička straža i sigurnosna služba FSB poduzimaju mjere da odbiju napad.

Ni jedan civil nije ozlijeđen i ne provodi se evakuacija, rekao je Gladkov i odbacio izvješća o evakuaciji kao “laži”. “Ne slušajte naše neprijatelje”, dodao je.

Ranije je kanal Baza na Telegramu, povezan s ruskim sigurnosnim službama, objavio snimke na kojima se navodno vidi kako ukrajinsko oklopno vozilo napreduje prema graničnom prijelazu. Iako je već bilo izvješća o prekograničnim prepadima, izgleda da je prodiranje oklopnim vozilima bez presedana od početka rata.

Baza je objavio da postoje naznake borbi u tri naselja na glavnoj cesti koja vodi iz Ukrajine u Rusiju.

Skupina koja se naziva Legija slobode Rusije i tvrdi da su je uspostavili Rusi koji surađuju s ukrajinskim snagama, objavila je na Twitteru da je “potpuno oslobodila” pogranični grad Kozinku i stigla do središta okruga Graivoron.

“Idemo dalje. Rusija će biti slobodna”, napisala je skupina.

Skupina je ranije u ponedjeljak objavio video s petero teško naoružanih boraca. “Mi smo Rusi, kao i vi. Mi smo ljudi kao i vi”, rekao je jedan borac u kameru. “Vrijeme je da se stane na kraj diktaturi Kremlja”, dodao je.

Ukrajinska vojska nije bila odmah dostupna za komentar. Reuters nije mogao provjeriti situaciju u pograničnim mjestima.

Ukrajinske snage napreduju oko Bahmuta

Do upada je došlo dva dana nakon što je Rusija objavila da je zauzela posljednje dijelove istočnog ukrajinskog grada Bahmuta, što je prva značajna tvrdnja Moskve o pobjedi nakon najkrvavije kopnene bitke u Europi od Drugog svjetskog rata.

Iako su Rusi napredovali u Bahmutu, ruske snage na sjevernoj i južnoj periferiji grada povlačile su se prošli tjedan najbržim tempom u ratu u posljednjih šest mjeseci.

Moskva tvrdi da zauzimanje Bahmuta otvara prostor daljnjem napredovanju u istočnoj Ukrajini.

Ukrajina je u ponedjeljak objavila da njezine snage još uvijek napreduju na bokovima razorenog Bahmuta unatoč smanjenom “intenzitetu” kretanja, dok zapadni stručnjaci tvrde da je skupina Wagner oslabljena u borbama za taj istočni grad u Ukrajini.

“Našim bočnim kretanjem – prema sjeveru i jugu – uspijevamo uništiti neprijatelja”, rekla je u ponedjeljak zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Maliar za televiziju.

“Naše oružane snage su svojim kretanjem na bokovima i zauzimanjem pojedinih uzvisina uvelike otežale neprijatelju zadržavanje u samom gradu”, dodala je.

Ukrajinske snage i dalje napreduju, posebno južno od Bahmuta, rekla je Maliar. Dodala je da je oslabio intenzitet borbi na sjevernom krilu. Reuters nije mogao neovisno provjeriti stanje ni na jednoj lokaciji.

Maliar je rekla da Ukrajina još uvijek drži uporište u samom gradu, ali neovisni promatrači kažu da je malo vjerojatno da će ukrajinska prisutnost tamo biti značajna.

“Plaćenici skupine Wagner vjerojatno su osigurali zapadne administrativne granice grada Bahmuta, dok ukrajinske snage nastavljaju davati prednost protunapadima na periferiji Bahmuta”, objavio je u ponedjeljak Institut za proučavanje rata (ISW).

“Dajte generalima oružje” 

Bitka za Bahmut razotkrila je raskol između regularnih ruskih oružanih snaga i Wagnera, privatne vojske čiji vođa Evgenij Prigožin svakodnevno objavljuje audio i video poruke u kojima ismijava generale.

U posljednjoj poruci u ponedjeljak, Prigožin je ponovio obećanje da će za tri dana početi povlačiti svoje borce iz Bahmuta i predati ga službenim ruskim vojnicima.

“Ako vlastite snage ministarstva obrane nisu dovoljne, onda imamo tisuće generala – samo trebamo oformiti bojnu generala, dati im svima oružje i sve će biti u redu”, rekao je Prigožin.

Rusko ministarstvo obrane priznalo je da su se neki ruski vojnici povukli iz Bahmuta prošlog tjedna, ali je negiralo Prigožinovu tvrdnju da su oslabljena ruska krila oko Bahmuta.

Zaraćene strane imaju suprotna stajališta o važnosti Bahmuta, nekoć malog rudarskog grada sa 70.000 ljudi, a sada nenaseljene ruševine opustošene u osam mjeseci borbi.

Moskva prikazuje Bahmut kao korak prema cilju osiguranja kontrole nad istočnom regijom Donbas u Ukrajini. Kijev smatra grad “mišolovkom” za ruske snage, uglavnom važnog zbog šanse da uništi tamošnje napadačke snage.

Očekuje se da će se idućih tjedana otkriti utjecaj gubitaka u Bahmutu na borbenu snagu obje strane, kada Ukrajina pokrene svoju prvu protuofenzivu u šest mjeseci.

Kijev ima tisuće novo obučenih vojnika opremljenih zapadnim tenkovima i oklopnim vozilima i tvrdi da mu je cilj otjerati sve ruske snage sa svog teritorija. Moskva gradi utvrde duž bojišnice kako bi obranila anektirane dijelove Ukrajine.

Uz najavljenu ukrajinsku protuofenzivu, Rusija je u svibnju izvela napade projektilima i bespilotnim letjelicama na Ukrajinu najbržim tempom od početka rata. U posljednjem noćnom napadu čulo se oko 15 eksplozija u južnom gradu Dnjepru.