Istaknuti ruski parlamentarac rekao je da je ukrajinska vojna obavještajna služba dobila 15-minutno upozorenje prije nego što je ruski vojni transportni zrakoplov koji je prevozio ukrajinske ratne zarobljenike ušao u područje gdje je oboren u srijedu.

Rusija kaže da je Ukrajina oborila zrakoplov koji je prevozio ukrajinske ratne zarobljenike zbog razmjene. Ukrajina nije potvrdila niti demantirala da je pogodila taj zrakoplov, ali je zatražila međunarodnu istragu.

Rusija je rekla da je vojni zrakoplov Iljušin Il-76 prevozio 65 zarobljenih ukrajinskih vojnika.

“Ukrajinska strana je službeno upozorena, a 15 minuta prije nego što je zrakoplov ušao u zonu dane su im potpune informacije koje su primili, dok je Glavna obavještajna uprava ukrajinskih oružanih snaga potvrdila primitak”, rekao je Andrej Kartapolov kolegama zastupnicima, prema vladajućoj stranci Jedinstvena Rusija.

“Svi vrlo dobro znamo što se zatim dogodilo”, dodao je Kartapolov, bivši general blisko povezan s ministarstvom obrane, a trenutno čelnik odbora za obranu ruskog parlamenta.

Ukrajinska vojna obavještajna služba tvrdi da Rusija nije informirala Ukrajinu o letu.

Kijev je ponovio da nije primio ni pisani ni usmeni zahtjev Rusije da osigura zračni prostor oko područja Belgoroda gdje se srušio ruski vojni transportni zrakoplov, rekao je glasnogovornik ukrajinske vojne obavještajne službe Andrij Jusov za Radio Svobodu.

Jusov je dodao da su u tom trenutku u zračnom prostoru bila i dva druga ruska vojno-transportna zrakoplova An-26 i An-72.

“Nažalost, možemo pretpostaviti različite scenarije, uključujući provokaciju, kao i korištenje ukrajinskih zarobljenika kao živog štita za transport streljiva i oružja za sustave S-300”, rekao je.

Pronađeni fragmenti

Fragmenti nečega što izgleda kao projektil pronađeni su na mjestu pada ruskog vojnog zrakoplova u regiji Belgorod, objavila je u četvrtak novinska agencija TASS pozivajući se na hitne službe.

Moskva je obaranje zrakoplova označila kao ukrajinski “akt terorizma”.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u srijedu da je potrebna veća jasnoća o tome što se dogodilo, posebice kada je riječ o tome tko je bio u zrakoplovu, te je optužio Rusiju da se “igra sa životima ukrajinskih zatvorenika”.

Zelenskij je pozvao na međunarodnu istragu.

Rusija jedina ima pristup mjestu nesreće.

TASS je objavio da će crne kutije zrakoplova biti prebačene u Moskvu na ispitivanje u laboratorij ministarstva obrane.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sastat će se u četvrtak u 23 sata po srednjoeuropskom vremenu nakon što je Rusija zatražila sastanak kako bi se ustvrdili “razlozi iza ukrajinskog kriminalnog čina”.