Rusija je u utorak rekla da je “uništila” skupinu koja je dan ranije napala rusku oblast Bjelgorod iz Ukrajine, što je najveći upad na ruski teritorij od početka ruske ofenzive na susjednu Ukrajinu.

“U protuterorističkoj operaciji, uz pomoć zračnih snaga i topništva te djelovanja postrojba za zaštitu granice Zapadnog vojnog okruga, nacionalističke (ukrajinske) formacije su zaustavljene i uništene”, navodi se u priopćenju ruskog ministarstva obrane.

“Preostali nacionalisti su potisnuti na ukrajinski teritorij, gdje su nastavljeni zračni udari (…) sve do njihove potpune likvidacije”, dodalo je ministarstvo, rekavši da je ubijeno “više od 70 ukrajinskih terorista”.

Ovu informaciju zasad nije moguće neovisno provjeriti.

Ministarstvo, po običaju, nije navelo broj žrtava u svojim redovima ni štete koju su napadači prouzročili u ovom napadu, najvećem takvom na ruskom teritoriju.

Rusija optužuje Ukrajinu da stoji iza ovog prekograničnog napada, što Kijev niječe, rekavši da su ga izveli ruski borci koji se protive ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Odgovornost za napad je na Telegramovu kanalu preuzela skupina koja se predstavlja kao “Legija ruske slobode” u kojoj su borci koji se bore na ukrajinskoj strani, a već je ranije tvrdila da stoji iza sličnih napada na istom području.

U operaciji je sudjelovala još jedna slična skupina pod nazivom “Ruski dragovoljački korpus”.