Rusija je u srijedu priopćila da je eksploziju u Poljskoj u utorak izazvala raketa ukrajinske protuzračne obrane, te da ruski raketni udari u Ukrajini nisu bili bliže od 35 km od poljske granice.

Moskva je priopćila da nema nikakve veze s eksplozijom u kojoj su poginule dvije osobe. Kremlj je optužio neke zapadne zemlje, posebno Poljsku, da su “histerično” reagirale na incident, ali je rekao da su Sjedinjene Države i predsjednik Joe Biden pokazali suzdržanost.

“Fotografije olupine pronađene u selu Przewodowu objavljene uvečer 15. studenog u Poljskoj nedvosmisleno su identificirane od strane stručnjaka ruske obrambene industrije kao elementi protuzračne navođene rakete S-300 sustava protuzračne obrane ukrajinskih zračnih snaga”, priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Nije bilo moguće neovisno provjeriti slike ili identifikaciju.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su brojne zemlje dale “neutemeljene izjave” o umiješanosti Rusije “bez da su imale pojma što se dogodilo”.

“Svjedoci smo još jedne histerične, pomahnitale rusofobne reakcije, koja se nije temeljila na stvarnim podacima”, rekao je Peskov novinarima.

“Ovakva burna reakcija pokazuje da nikada ne treba žuriti s prosudbom, izjavama koje mogu eskalirati situaciju. Pogotovo u ovako ključnim trenucima”, rekao je.

Peskov je rekao da je Biden pokazao “suzdržanost” u svom odgovoru na eksploziju. U svojim prvim komentarima o incidentu, Biden je rekao da prve procjene pokazuju da je malo vjerojatno da je projektil ispaljen iz Rusije.

“Još jednom vas želim pozvati da obratite pozornost na prilično suzdržanu reakciju Amerikanaca, koja je u suprotnosti s apsolutno histeričnom reakcijom poljske strane i niza drugih zemalja”, rekao je Peskov.

“Zašto se to dogodilo? Vjerojatno biste trebali postavljati pitanja Varšavi i tražiti od poljskih dužnosnika da budu suzdržaniji, uravnoteženiji i profesionalniji kada govore o tako osjetljivim i potencijalno opasnim temama.”

Izvor iz NATO-a rekao je da je Biden obavijestio G7 i NATO partnere da je eksploziju u Poljskoj izazvala ukrajinska raketa protuzračne obrane.

Upitan jesu li dužnosnici Rusije, Sjedinjenih Država i NATO-a tijekom noći razgovarali preko telefonske linije za hitne slučajeve osmišljene kako bi se spriječila nuklearna eskalacija, Peskov je rekao da mu nije poznato da je bilo ikakvih poziva.

Predsjednik Poljske, članice NATO-a, rekao je ranije da Varšava nema konkretne dokaze za utvrđivanje tko je ispalio projektil koji je pogodio poljski teritorij nekih šest km od granice s Ukrajinom.

Rusko ministarstvo obrane također je priopćilo da nije gađalo Kijev tijekom jučerašnjih opsežnih napada. Novinari Reutersa u gradu su u utorak izvijestili o raketnim napadima, uključujući na stambene zgrade, i nestanku struje u gradu u nekim od najtežih napada u devetomjesečnom sukobu.