Rusko ministarstvo obrane u subotu je ustvrdilo da su pripadnici Britanske mornarice prošli mjesec raznijeli plinovod Sjeverni tok, izravno optuživši NATO članicu za sabotažu ključne ruske infrastrukture.

Ministarstvo obrane nije dokazima potkrijepilo svoju tvrdnju.

“Prema dostupnim informacijama, pripadnici jedinice Britanske mornarice sudjelovali su u planiranju, pripremi i provođenju terorističkog napada u Baltičkom moru 26. rujna ove godine – raznijevši plinovode Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2”, reklo je ministarstvo.

Britansko ministarstvo obrane nije odmah komentiralo.

Rusija je prethodno okrivila Zapad za eksplozije koje su se dogodile prošli mjesec i kojima su oštećeni plinovodi Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 koje je izgradila Rusija, a koji se nalaze u Baltičkom moru.

No Rusija nikad ranije nije iznijela konkretne dokaze tko je odgovoran za štetu nanesenu plinovodima, koji su bili najveća ruta kojom je Europa opskrbljivana ruskim plinom.

Kremlj je iznova ponavljao da su optužbe o ruskoj odgovornosti za štetu na plinovodima “glupe” te su ruski dužnosnici govorili da je Washington imao motiv jer želi Europi prodavati više ukapljenog prirodnog plina (LNG).

SAD je zanijekao umiješanost.