Rusija je zatražila od Ukrajine da joj izruči sve koji su povezani s terorističkim napadima u Rusiji, uključujući šefa tajne službe SBU, objavilo je u subotu rusko ministarstvo vanjskih poslova.

U priopćenju tog ministarstva navodi se popis nasilnih incidenata koji su se dogodili u Rusiji od početka invazije na Ukrajinu u veljači 2022., uključujući bombaške napade u kojima su poginuli kći istaknutog ruskog nacionalista i ratni bloger te incident u kojem je teško ozlijeđen pisac.

Ministarstvo je istaknulo da su istrage tih incidenata pokazale da “tragovi tih zločina vode u Ukrajinu”.

“Rusija je predala ukrajinskim vlastima svoje zahtjeve… za trenutačnim uhićenjem i izručenjem svih povezanih s terorističkim napadima o kojima je riječ”, navodi se u priopćenju.

Među traženima su šef SBU-a Vasil Maljuk, koji je priznao da njegova služba stoji iza napada na krimski most.

“Ruska strana traži da kijevski režim odmah obustavi svu potporu terorističkim aktivnostima, izruči odgovorne i isplati odštetu žrtvama”, navodi se u priopćenju.

“Ukrajinsko kršenje obveza po konvecijama za borbu protiv terorizma rezultirat će time da će Ukrajina biti pozvana na odgovornost u međunarodnom pravnom smislu.”

Rusko priopćenje referira se i na masovnu pucnjavu ovaj mjesec u koncertnoj dvorani kod Moskve u kojoj je poginulo 144 ljudi, ali samo neizravno.

SBU je odmah odbio ruske zahtjeve kao “besmislene” i poručio da je rusko ministarstvo “zaboravilo” da je ruski predsjednik Vladimir Putin predmet međunarodnog uhidbenog naloga zbog odvođenja djece iz Ukrajine u Rusiju.

Ruski zahtjevi “zvuče posebno cinično s obzirom na to da dolaze od terorističke države… Prema tome, bilo kakve riječi ruskog ministarstva vanjskih poslova besmislene su.”